Raapstelen stamppot met gehakt

Raapstelen stamppot met gehakt

Maak zelf raapstelen stamppot met gehakt! Dit lekkere recept voor 4 personen is perfect voor een koude winterdag.

Raapstelen

Raapstelen zijn de jonge bladeren en stengels van de raap, een knolgewas. Ze hebben een frisse, licht bittere smaak die doet denken aan mosterd of cress. De bladeren zijn donkergroen en de stengels zijn wit of paars. Raapstelen zijn een goede bron van vitamine C, K en calcium.

Raapstelen passen perfect in een stamppot vanwege hun textuur en smaak. De bladeren worden zacht tijdens het koken, terwijl de stengels een lichte bite behouden. De bittere smaak van de raapstelen contrasteert goed met de romige aardappelpuree. Bovendien zijn raapstelen een gezonde toevoeging aan stamppot. Ze bevatten weinig calorieën en vet, en zijn rijk aan voedingsstoffen.

Recept stamppot raapstelen met gehakt

Wil je raapstelen proeven in een stamppot? Dan is deze stamppot raapstelen met gehakt echt een aanrader. Het gerecht staat in een mum van tijd op tafel als je de volgende stappen volgt:

Stap 1

Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken van ongeveer 3 cm. Spoel de aardappels af in koud water om overtollig zetmeel te verwijderen. Breng de aardappels in een pan met water aan de kook en kook ze in ca. 20 minuten gaar.

Stap 2

Snijd ondertussen de raapstelen. Verwijder de onderste 2 cm van de stelen en snijd de bladeren en stelen in stukken van ca. 3 cm. Was de raapstelen grondig in koud water en laat ze goed uitlekken.

Stap 3

Snijd de ui in kleine stukjes en hak de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook hierin ca. 3 minuten tot ze glazig zijn. Voeg het gehakt toe en bak dit rul in ca. 5 minuten. Breng het gehakt op smaak met peper en zout.

Stap 4

Giet de aardappels af en laat ze even uitdampen. Stamp de aardappels met een aardappelstamper tot een puree. Voeg de melk en boter toe en stamp tot een smeuïge stamppot. Voeg de raapstelen toe aan de stamppot en schep ze erdoorheen totdat ze geslonken zijn. Serveer de stamppot met het gehakt en garneer met optioneel wat extra peterselie.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Je hoeft niet perse gehakt te gebruiken om deze raapstelen stamppot smakelijk te maken. Er zijn verschillende manieren om deze stamppot vegetarisch te maken:

  • Vervang het gehakt door vegetarische gehaktballetjes of rul gehakt.
  • Voeg extra groenten toe om de stamppot meer body te geven, lekkere opties zijn champignons, paprika, courgette, of aubergine.
  • Breng de stamppot op smaak met extra kruiden en specerijen. Voeg bijvoorbeeld paprikapoeder, knoflookpoeder, of chilipoeder toe.

Meer lekkere stamppotten

Stamppot is in de winter echt een feel good maaltijd. Wil je vaker stamppot eten? Dan vind je op deze website nog meer lekkere recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Kijk op deze pagina voor al onze stamppotrecepten en op onze blog voor allerlei handige kooktips.

Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag.

Stamppotbenodigdheden

Eet je graag stamppot en ben je op zoek naar fijne keukenspullen voor het maken van je volgende stamppot? Dit zijn onze favoriete stamppotbenodigdheden!

Kijk voor meer tips in onze stamppot shop.

Advertentie

1 kilo kruimige aardappels
600 gram raapstelen
400 gram half-om-half gehakt
1 ui
1 teen knoflook
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel peper
1/2 theelepel zout
1 scheutje melk
50 gram boter