Zuurkool linzen stamppot en kipspiesjes

Zuurkool met linzen stamppot en kipspiesjes

Deze lichte zuurkoolstamppot bewijst maar weer eens dat een winters gerecht niet altijd ware kost hoeft te zijn.

Deze lichte zuurkool met linzen stamppot bewijst maar weer eens dat een winters gerecht niet altijd zware kost hoeft te zijn. Eet smakelijk!

Zuurkool

Zuurkool is een traditioneel gerecht dat vooral in Nederland, Duitsland en een aantal andere Europese landen populair is. Het is gemaakt van fijngesneden witte kool die is gefermenteerd door melkzuurbacteriën. Tijdens dit proces worden de suikers in de kool omgezet in melkzuur, waardoor de kool zuurder wordt en het een kenmerkende smaak krijgt.

Zuurkool is niet alleen lekker, maar ook populair vanwege de gezondheidsvoordelen. Het is namelijk een goede bron van vitamine C en bevat ook probiotica, wat goed is voor je spijsvertering.

Linzen

Linzen zijn kleine, lensvormige peulvruchten die al duizenden jaren worden geteeld en geconsumeerd over de hele wereld. Ze zijn niet alleen populair vanwege hun veelzijdigheid in de keuken, maar ook vanwege hun indrukwekkende voedingswaarde.

Linzen zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten en bevatten ook veel voedingsvezels. Een ander voordeel van linzen is hun rijke assortiment aan voedingsstoffen, waaronder ijzer, foliumzuur, kalium, vitamine B6 en antioxidanten. Linzen zijn dus heel erg gezond!

Recept zuurkool met linzen stamppot en kipspiesjes

In dit recept combineren we twee supergezonde groentes in een stamppot. Voor een lekkere bite voegen we er nog kipspiesjes aan toe. 

Zuurkool met linzen stamppot

Dit is het recept voor de zuurkool met linzen stamppot.

Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in een grote pan met licht gezouten water tot ze gaar zijn. Giet af en laat ze even uitstomen.

Stap 2

Spoel de linzen grondig af onder koud water en kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking tot ze gaar zijn. Dit duurt meestal ongeveer 20 tot 25 minuten. Giet af en zet opzij.

Stap 3

Verwarm de boter op laag vuur in een aparte pan. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Voeg de fijngesnipperde ui en knoflook toe en bak tot ze zacht en goudbruin zijn.

Stap 4

Voeg de zuurkool toe aan de uien en knoflook en bak kort tot deze verwarmd is.

Stap 5

Stamp de gekookte aardappelen met melk tot een smeuïge puree. Voeg de gebakken zuurkool en gekookte linzen toe. Meng goed. Breng op smaak met zout en peper.

Gegrilde kipspiesjes

Zo maak je de gegrilde kipspiesjes.

Stap 1

Meng de olijfolie, paprikapoeder, komijnpoeder, zout en peper in een kom.

Stap 2

Snijd de kip in blokjes en rijg de blokjes kip aan de houten spiesjes.

Tip: leg de houten spiesjes 30 minuten in koud water, dan krijg je minder snel splinters en verbranden ze niet zo snel.

Stap 3

Verhit een grillpan of barbecue op middelhoog vuur. Grill de kipspiesjes ongeveer 5 tot 7 minuten aan elke kant, of tot ze gaar en mooi bruin zijn.

Stap 4

Serveer de zuurkool met linzen stamppot samen met de gegrilde kipspiesjes.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Je kunt de kipspiesjes natuurlijk gewoon weglaten en eventueel vervangen met een lekkere vleesvervanger

Meer lekkere stamppotten

Wil je vaker stamppot eten? Dan zit je goed op deze website! Dit zijn nog meer smakelijke (en lekker gezonde) stamppotten:

Kijk op deze pagina voor al onze stamppotrecepten.

Heb je zelf ook een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1 kg kruimige aardappelen
2 uien
3 tenen knoflook
1/2 zakje selderij (à 40 g)
4 el olijfolie
500 g verse zuurkool
200 ml kippenbouillon
1 tl gerookt paprikapoeder
350 g kipfiletblokjes
1 blik linzen (400 g)
grillpan
8 satéprikkers (30 min. geweekt in water)
pureestamper