Pexels-duurzaam koken

Duurzaam koken, zo doe je dat!

Hecht jij, net als wij, veel waarde aan het milieu en doe je het liefst zo veel mogelijk aan duurzaamheid? Dan is duurzaam koken een van de makkelijkste dingen om vandaag nog mee te beginnen. Oké, niet iedereen heeft het budget om zijn gasfornuis direct te vervangen of een nieuwe koelkast met energielabel A aan te schaffen, maar met je huidige apparaten kun je er in ieder geval voor zorgen dat je zo duurzaam mogelijk kookt. In dit artikel lees je daarom 15 tips voor duurzaam koken. 

Duurzaam koken: de meest zuinige kookplaat

Dat een gasfornuis niet bepaald duurzaam is, is bij de meeste mensen inmiddels bekend. Bij de verbranding van gas komt namelijk het broeikasgas CO2 vrij. Daarnaast is aardgas een energiebron die opraakt en dus niet oneindig beschikbaar zal zijn. 

Maar elektrisch koken kost natuurlijk energie. Er zijn meerdere soorten elektrische kookplaten:

  • Elektrische kookplaat
  • Inductie kookplaat
  • Keramische kookplaat
  • Halogeen kookplaat

Van deze elektrische kookplaten is de Inductiekookplaat het meest zuinig. Sta je dus op het punt te verbouwen of verhuis je binnenkort naar een nieuwbouwhuis? Dan kun je hier alvast rekening mee houden.

Duurzaam koken: 15 tips

Maar ongeacht de apparatuur die jij in huis hebt, kun je natuurlijk altijd zoveel mogelijk rekening houden met het milieu. Met onderstaande tips kook jij zo duurzaam mogelijk. 

  1. Gebruik een snelkookpan. Hiermee bespaar je 50-70% aan energie.
  2. Kook in weinig water (een klein laagje is voldoende) met de deksel op de pan.
  3. Verhit eten niet langer dan nodig.
  4. Voorkom voedselverlies door groenten en aardappelen zoveel mogelijk op te snijden.
  5. Toch te veel gekookt? Bewaar wat te veel is in bakjes in de koelkast of diepvries.
  6. Houd wekelijks een kliekjesdag.
  7. Kook in één keer voor meerdere dagen.
  8. Koken op laag-gas of half-gas zorgt voor 60% minder energieverbruik.
  9. Gebruik je een oven? Gebruik dan de hetelucht-stand in plaats van de conventionele stand met boven- en onderwarmte.
  10. Gebruik producten uit het seizoen.
  11. Koop zoveel mogelijk verse producten zonder verpakking.
  12. Maak je eigen moestuin en kweek je eigen groenten, fruit en kruiden.
  13. Scheid je afval.
  14. Kook (vaker) vegetarisch. 
  15. Vervang plastic en aluminiumfolie door duurzame materialen (zoals bijenwas wraps, siliconen deksels, RVS-rietjes, etc.)

Naast duurzaam koken kun je ook duurzaam eten, bijvoorbeeld door vaker vegetarisch te eten. Waarom dit beter is voor het milieu lees je in het blogartikel ‘Vegetarisch eten: gezond voor ons lijf én voor onze planeet’. 

We zijn ontzettend benieuwd naar wat jij allemaal doet om duurzaam te koken en te eten. Laat het ons weten in een reactie op social media of stuur een mailtje naar stamppotmaandag@gmail.com

Tags
Stamppot uit de losse pols: deze hoeveelheden heb je nodig

Stamppot uit de losse pols: deze hoeveelheden heb je nodig

Ben jij een creatieveling in de keuken en bedenk je het liefst zelf je gerechten? Dan loop je er waarschijnlijk…
Kliekjes: zo voorkom je dat je onnodig eten weggooit

Kliekjes: zo voorkom je dat je onnodig eten weggooit

Kliekjes, een mooi woord dat eigenlijk niets anders betekent dan de overgebleven restjes van reeds bereide maaltijden. De meeste mensen…
Moussaka: de 'stamppot' van Griekenland

Moussaka: de 'stamppot' van Griekenland

In de categorie ‘De stamppot van…‘ lichten we een lekker recept uit van een ander land dan Nederland. De ene…