Duurzaam koken

Duurzaam koken: Hoe doe je dat? 

In de huidige maatschappij verlangt men naar kwaliteit en duurzaamheid, zonder hier al te veel geld aan uit te geven. Toch blijft het soms nog lastig om een lekkere maaltijd op tafel te zetten die ook nog eens duurzaam en gezond is. Daarom geven wij vandaag een aantal tips om je maaltijden duurzaam te bereiden.

  1. Maak je eigen moestuin!

We blijven het zeggen, want voor ons is het dé uitkomst: groei je eigen producten. Hou jij van eerlijke en verse producten en ben jij graag buiten bezig? Dan is een moestuin zeker iets voor jou! Bovendien is het ook een hele leuke gezinsactiviteit om samen met je kinderen te doen. Begin vandaag nog, met dit lekkere weer komt alles makkelijk op en groeien je planten razendsnel!

Lees onze blog over kruiden en hoe je de moestuin onderhoudt.

  1. Kies bewust!

Het begint allemaal met het maken van bewuste keuzes. Dit kan je doen door meer groente en peulvruchten (uit eigen tuin) te eten en eens wat minder vaak voor vlees en zuivel te kiezen. Soms is het best lastig om hier altijd rekening mee te houden. Wat wij vaak doen? Kiezen voor producten met een duurzaamheidskeurmerk. Denk aan Fairtrade producten.

Daarnaast kun je er op letten dat je niet te veel koopt en kookt. Zo eet je minder snel te veel en verspil je zo minmogelijk voedsel.

  1. Seizoensgebonden producten

Ieder seizoen kent andere soorten groente en fruit. Let bij de aankoop van producten daarom op het land van herkomst. Kies voor groente die het hele jaar een lage milieudruk hebben, zoals broccoli en wortelen. Benieuwd hoe dit zich in elkaar steekt? Raadpleeg de groente- en fruitkalender en kies dan klasse A of B, of kijk in dit overzicht.

  1. Doe-het-zelf!

Maak gemaksproducten zelf. Denk hierbij aan kruidenmixen, bouillon, tomatensaus, muesli etc. Zonde om al deze producten verpakt te verkopen, als je het ook zelf kunt bereiden. Bovendien is het zo gedaan, een stuk duurzamer en daarbij ook nog eens een stuk beter en gezonder voor je lichaam.

In een eerder blog hebben we uitgelegd hoe je heel makkelijk kruiden kan bewaren.

  1. Kliekjes dag!

Niks mis mee en ook nog eens goed voor de portemonnee! Heb je groente over van een paar dagen geleden? Maak er een lekker stoofpotje of een royaal gevulde maaltijdsoep van. Je kunt hiermee eindeloos combineren en het kan daarom bijna niet fout gaan.

  1. Behoud je producten

Groeien je tuinbonen of kruiden in het moestuintje wat te snel? Probeer dan eens zelf je seizoensproducten in te blikken, te laten drogen of in te vriezen. Zo kun je er ook buiten het seizoen nog volop van genieten!

Ben jij een duurzame eter? Doe de voedselafdruk test via het voedingscentrum. Ontdek het in 15 vragen en ga direct de uitdaging aan om je klimaatimpact te verlagen!

Tags
Vegetarisch eten: gezond voor ons lijf én voor onze planeet

Vegetarisch eten: gezond voor ons lijf én voor onze planeet

Steeds meer mensen gaan vegetarisch eten of worden deeltijd-vegetariër. Behoor je tot deze laatste groep, dan eet je bewust een…
Nationale Boerenkooldag - 24 oktober 2021

Nationale Boerenkooldag - 24 oktober 2021

Voor alles is tegenwoordig wel een dag; vaderdag, moederdag, broer- en zussendag, dierendag, dag van de leraar, dag van de…
10 tips om op de steeds duurder wordende boodschappen te besparen

10 tips om op de steeds duurder wordende boodschappen te besparen

Het is je vast niet ontgaan. Het nieuws stond er de afgelopen dagen vol mee: boodschappen zijn het afgelopen jaar…