pexels-statiegeld op blikjes

Statiegeld op blikjes: daarvoor kun je vanaf 2023 bij je eigen supermarkt terecht

Een tijdje geleden deelden we al het goede nieuws dat er €0,15 statiegeld op kleine flesjes zou komen. Inmiddels kun je al ruim 8 maanden je flesjes inleveren, waardoor het milieu weer een beetje extra wordt gespaard. Vanaf 31 december 2022 ontvang je ook statiegeld op blikjes wanneer je deze inlevert. En nog meer goed nieuws: ook dat kan straks gewoon bij je eigen supermarkt. 

Plan voor openbare onbemande inleverpunten van de baan

Dat er vanaf 2023 statiegeld op blikjes zou komen was al langer bekend. Maar in eerste instantie zouden deze blikjes op openbare onbemande inleverpunten kunnen worden ingeleverd. Gemeentes waren het hier niet mee eens, omdat ze bang waren voor rommel en overlast.

Supermarkten hadden al wel beloofd dat er bij ongeveer een kwart van de winkels blikjes ingeleverd zouden kunnen worden, maar hierdoor zouden er ook nog openbare onbemande inleverpunten moeten komen.

Gelukkig kwamen de supermarkten vorige week met het goede nieuws naar buiten dat vanaf 31 december 2022 bij alle supermarkten blikjes ingeleverd kunnen worden.

Hiermee is het plan voor de openbare inleverpunten voorlopig van de baan.

Blikjes hoeven niet bij eigen supermarkt gekocht te zijn

Waar het blikje ook is gekocht, je kunt hem altijd bij je supermarkt inleveren. Winkels krijgen zelfs een extra vergoeding voor het innemen van blikjes die niet bij een supermarkt zijn gekocht.

Statiegeldsysteem op de schop

Op termijn moet het huidige statiegeldsysteem volgens de supermarkten gaan veranderen. De stroom aan retourverpakkingen blijft maar groeien, die ze op deze manier straks niet meer aankunnen. De supermarkten willen daarom, samen met andere belanghebbenden, een nieuw landelijk inzamelsysteem opzetten. Het is de bedoeling dat hiermee dan ook andere verpakkingen en producten, dan alleen flesjes en blikjes, ingezameld kunnen worden.

Voordelen statiegeld op blikjes

Statiegeld is een bewezen manier om zwerfaval te verminderen. Voordat er statiegeld op kleine flesjes werd ingevoerd, bestond bijna de helft van al het zwerfafval uit flesjes en blikjes. Door nu, naast statiegeld op kleine flesjes, ook statiegeld op blikjes in te voeren, kan dit worden teruggedrongen tot nog maar 10%.

Dit scheelt een hoop vervuiling en dierenleed.

Daarnaast biedt het invoeren van statiegeld op blikjes ook voordelen voor supermarkten. Zoals al eerder aangegeven ontvangen supermarkten een vergoeding wanneer ze blikjes van andere winkels innemen. Bovendien lopen mensen straks vaker een supermarkt binnen, waardoor ze mogelijk weer nieuwe producten kopen.

Tenslotte is het invoeren van statiegeld op blikjes een soort inkomstenbron voor daklozen en kinderen. Zij kunnen op straat op zoek naar blikjes om deze vervolgens in te leveren.

Wij vinden dit een fantastische ontwikkeling en kunnen niet wachten tot 31 december. Wat ons betreft kan er niet genoeg gedaan worden om het milieu te sparen. Wil jij zelf nu al wat aan duurzaamheid doen? Lees dan ook ons blogartikel ‘Duurzaam koken‘ en ‘Dag van de Duurzaamheid‘. 

Advertentie
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!