unsplash-statiegeld-kleine-flesjes

Statiegeld: nu ook op kleine plastic flesjes

We starten deze eerste maandag van juli met fijn nieuws op het gebied van duurzaamheid. Sinds afgelopen donderdag, 1 juli 2021, zit er €0,15 statiegeld op kleine plastic flessen water en frisdrank. Na ruim 20 jaar discussiëren ging onlangs eindelijk de kogel door de kerk. Wanneer je nu een klein plastic flesje drinken koopt met het nieuwe statiegeldlogo, betaal je 15 cent meer. Dit bedrag krijg je bij inlevering weer terug. Wij van Stamppot Maandag zijn heel blij met deze stap, aangezien we duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. 

De plasticsoep verkleinen met behulp van statiegeld

Je bent er ongetwijfeld van op de hoogte: plastic is slecht voor mens, dier én het milieu. Plastic vergaat nauwelijks. Het duurt maar liefst 500 jaar voordat de bekende petfles, waar veel water en frisdrank in wordt verpakt, is opgelost tot minuscule deeltjes plastic. 

Deze zogenaamde microplastics belanden in groeiende aantallen in de zee, waarna ze via de voedselketen weer in de mens terechtkomen. Door rondslingerende plastic flessen krijg jij, maar ook al onze dieren, uiteindelijk onbedoeld giftige chemische stoffen binnen die de organen en hersenen aan kunnen tasten.

Doordat plastic amper vergaat en tegelijkertijd de plasticproductie blijft groeien, zorgt dit voor een opeenhoping van plasticafval. Dit zal nooit meer volledig verdwijnen en tast daarom ons milieu én onze gezondheid aan.

De Plastic Soup Foundation is een organisatie met een hele fijne missie: de tsunami van plasticsoep zo snel mogelijk stoppen.

Het invoeren van statiegeld op kleine petflessen is een stap in de goede richting om zwerfafval te voorkomen.

Het nieuwe statiegeldlogo op kleine plastic flesjes

Sinds 1 juli 2021 kun je statiegeldflesjes herkennen aan het volgende logo (de kleur kan verschillen):

rd4-statiegeld-kleine-flesjes

Wanneer je dit logo op een fles(je) ziet staan, dien je de lege verpakking in te leveren en niet meer via het PMD-afval af te voeren of buiten in een prullenbak te gooien.

Voor kleine flesjes, met een inhoud van minder dan 1 liter, wordt er 15 cent statiegeld gerekend. Voor grote flessen, met een inhoud van 1 liter of meer, wordt er nog steeds 25 cent gerekend.

Inleverpunten om je statiegeld te ontvangen

Net als de grote flessen, kun je kleine statiegeldflessen inleveren op de welbekende inleverplekken: in supermarkten, via cateraars, op treinstations met bemande verkooppunten en bij grote tankstations langs de weg.

De bekende statiegeldmachines zijn dusdanig aangepast dat ze nu ook de kleine plastic flesjes met statiegeldlogo herkennen en dus een bedrag van 15 cent per flesje uitkeren.

Kleine bedrijven en horecazaken hoeven geen kleine flesjes in te zamelen.

Scholen, sportverenigingen en evenementenlocaties kunnen er vrijwillig voor kiezen om een inzamelingspunt te openen. Deze locaties kunnen er bovendien voor kiezen om het opgebrachte geld te doneren aan een goed doel. Uitsluitend sportclubs mogen de opbrengst gebruiken om hun eigen clubkas te spekken. 

Schone plasticvrije Nederlandse bermen

De Nederlandse overheid hoopt dat, met de invoering van statiegeld op kleine plasticflessen, de bermen in ons land volgend jaar niet meer bezaaid liggen met plastic flesjes. Ook zij willen dat de groei van de plasticsoep een halt wordt toegeroepen. Staatssecretaris van Veldhoven schat in dat met dit statiegeldsysteem ongeveer 90 procent van de in Nederland verkochte plastic flessen ook daadwerkelijk wordt ingeleverd. Fingers crossed!

Statiegeld op blikjes

De volgende stap die tegen zwerfafval gezet dient te worden is het aantal blikjes in het milieu verminderen. Per 31 december 2022 zal daarom ook statiegeld op blikjes worden ingevoerd. Het doel van deze maatregel is dat de circa 2 miljard blikjes, die jaarlijks over de toonbank gaan, worden ingezameld en gerecycled in plaats van dat ze in het milieu belanden. 

Heb jij jouw eerste 15 cent statiegeld al te pakken? Of ga je binnenkort met je kleine plastic flesjes naar een inleverpunt? Maak dan vooral een foto, deel het op social media en tag Stamppot Maandag. Een beter milieu begint bij jezelf!

Advertentie
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!