unsplash-vegetarisch-eten

Vegetarisch eten: gezond voor ons lijf én voor onze planeet

Steeds meer mensen gaan vegetarisch eten of worden deeltijd-vegetariër. Behoor je tot deze laatste groep, dan eet je bewust een aantal dagen per week geen vlees. Minder vlees (en vis) eten is beter voor je gezondheid, maar óók voor het milieu. De productie van vlees veroorzaakt namelijk veel uitstoot van broeikasgassen, die onze aarde verder opwarmen. In dit artikel vertellen we je meer over waarom wij voorstander zijn van minder vlees eten of er zelfs mee te stoppen.

Wat is vegetarisch eten?

Wanneer je vegetarisch eet, en dus vegetariër bent, eet je geen producten van gedode dieren. Dus geen vlees en geen vis, maar vaak ook geen gelatine en kaas (met kalfsstremsel).

Mensen die geen vlees maar wel vis eten, worden pescotariërs genoemd.

Het verschil met veganisten is dat deze mensen helemaal geen dierlijke producten consumeren. Ze eten dus geen vlees en vis, maar ook geen eieren, zuivel en honing. Bovendien kopen ze geen producten die bijvoorbeeld van leer of wol zijn gemaakt. 

Waarom is vegetarisch eten gezond?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het eten van veel rood en bewerkt vlees ongezond voor je is. 

Wanneer je minder vlees eet, eet je al gauw meer groente. Hierdoor krijg je meer gezonde voedingsstoffen, waaronder voedingsvezels, binnen. Het is bijvoorbeeld bewezen dat vegetariërs over het algemeen een lagere bloeddruk hebben en minder lijden aan hart- en vaatziekten.

Veel mensen zijn bang dat ze te weinig ijzer, eiwitten en vitamine B12 binnenkrijgen wanneer ze vegetarisch eten. Deze angst is onterecht.

Met de juiste plantaardige producten, zoals peulvruchten, tofu, tempé en noten, kun je de voedingsstoffen uit vlees prima vervangen.

Waarom is vegetarisch eten goed voor het milieu?

Als vegetariër zorg je ervoor dat er minder water wordt gebruikt, er minder broeikasgassen worden uitgestoten én er minder bossen verloren gaan.

Minder waterverbruik

Voor de productie van 1 kilo rundvlees is er bijvoorbeeld al 15.500 liter water nodig. Voor een kilo varkensvlees is dat 6000 liter en voor een kilo kippenvlees is dat 4300 liter. 

Minder uitstoot van broeikasgassen

Wat betreft de broeikasgassen: de vee-industrie is wereldwijd verantwoordelijk voor 15 procent van de uitstoot van alle aan menselijk gedrag gerelateerde broeikasgassen. 

Minder ontbossing

90% van de ontbossing op de wereld is om land te creëren voor vee en om veevoer op te verbouwen. Door te stoppen met het eten van vlees kunnen we de ontbossing stoppen. 

Bovendien zorg je door vegetarisch te eten voor minder dierenleed. Als je vlees eet, eet je gemiddeld 727 dieren in je leven. Hierbij zijn vissen en schaal- en schelpdieren nog niet eens meegerekend.

De dieren die je eet hebben vaak in verschrikkelijke omstandigheden geleefd. Wanneer je vegetarisch eet zullen er minder plofkippen, doorlig-varkens of ophok-koeien nodig zijn. 

Wat is een lekker vegetarisch recept?

Wanneer je het gewend bent om elke dag vlees te eten, is het misschien even wennen om hierin te minderen. Zowel qua bereiding van de maaltijden, als de samenstelling op je bord. 

Maar hoe lekker je vlees misschien ook vindt, vegetarisch eten kan echt minstens zo lekker zijn. 

Veel van onze recepten zijn vegetarisch te maken door het vlees te vervangen door een vegetarische variant. Bijvoorbeeld een vegan rookworst, vegetarisch gerookte spekjes of vegetarische gehaktballetjes

De volgende recepten zijn sowieso al vegetarisch:

Heb jij zelf een lekker vegetarisch stamppotrecept? Deel hem dan gerust met ons via stamppotmaandag@gmail.com. Wij publiceren hem graag op onze website en op onze social-mediakanalen. Door meer vegetarische recepten te delen, kunnen we nóg meer mensen inspireren om vegetarisch te gaan eten en onze planeet een beetje beter te maken. 

Sint Pannekoek: een vrolijke traditie met een pannenkoek op je hoofd

Sint Pannekoek: een vrolijke traditie met een pannenkoek op je hoofd

Vandaag geen stamppot, maar wél een Hollandse traditie waar wij al jaren trouw aan meedoen. Elk jaar op 29 november…
Bigos: de stamppot van Polen

Bigos: de stamppot van Polen

Het is weer tijd voor een recept in de categorie ‘De stamppot van…’. Deze keer hebben we gekozen voor Polen.…
Rondje koken: samen koken voor iemand die het nodig heeft

Rondje koken: samen koken voor iemand die het nodig heeft

Heb jij weleens een week op bed gelegen, zonder gezond te eten, terwijl je dat eigenlijk zo hard nodig had?…