pexels-fornuis schoonmaken-spm

Je fornuis schoonmaken: 9 tips!

Er is niks lekkerders dan koken in een brandschone keuken. Daarentegen is er niks vervelenders dan na het koken en/of eten alles nog opruimen en het fornuis schoonmaken. 😉 Al helemaal niet als dat harde werken niet zijn vruchten lijkt af te werpen. Je keuken verlaten terwijl de vlekken nog op het fornuis zitten? Dat geeft niet echt een voldaan gevoel. Daarom delen wij vandaag een aantal tips om zo snel en efficiënt mogelijk je fornuis, of kookplaat, schoon te maken.   

Fornuis schoonmaken

Heb jij een gasfornuis in jouw keuken staan? Dan zul je ongetwijfeld beamen dat het schoonmaken ervan niet een van de leukste en makkelijkste klusjes is. Een gasfornuis bevat meerdere losse onderdelen, waar overal etensresten onder of tussen kunnen komen te zitten. 

Het voordeel daarvan is dan weer dat je alle losse onderdelen eraf kunt halen en deze apart schoon kunt maken. 

Dat klinkt als veel werk, maar als je onderstaande routine eenmaal onder de knie hebt is het zo gebeurd!

Wat heb je nodig?

Zo maak je het gasfornuis schoon

1. Pandragers schoonmaken
Haal de pandragers (de rekken waar je de pannen opzet als je gaat koken) van het fornuis en zet ze in de vaatwasser. Heb je geen vaatwasser? Dan kun je deze ook gewoon met afwasmiddel, heet water en een afwasborstel schoonmaken.

2. Gaspitten reinigen
Maak een sopje met heet water en afwasmiddel. Doe de gaspitten erin en laat deze een half uurtje weken. Daarna kun je ze met een spons of microvezeldoek schoonpoetsen en vervolgens afspoelen.

Voor de branderdeksels (die zwarte schijven) kun je eventueel ook schoonmaaksoda gebruiken. Dit is echter af te raden voor aluminium branderkelken, omdat door soda het aluminium aangetast kan worden en dof uit kan slaan.

3. Fornuis schoonmaken
Spray wat keukenontvetter op de krasvrije schuurspons en poets eerst de bruine aanslag rondom de gaspitten schoon. Wanneer deze schoon zijn neem  je met een vochtige doek, zonder schoonmaakmiddel, het losgeboende vuil weg.

Vervolgens spray je wat keukenontvetter op de rest van het gasfornuis. Laat even inwerken en neem af met een vochtige microvezeldoek.

4. Knoppen schoonmaken
Spray wat keukenontvetter op de knoppen en maak vervolgens schoon met een vochtige doek.

Kun je jouw knoppen loshalen? Dan kun je deze, samen met de gaspitten, een half uurtje in een sopje met afwasmiddel laten weken.

5. Onderdelen terugleggen
Nu alles schoon is, kun je de losse onderdelen weer terugleggen op het gasfornuis. Zet eerst de gaspitten op de juiste plek en leg daarna de pandragers erbovenop.

Inductieplaat schoonmaken

Het schoonmaken van een inductieplaat is niet ingewikkeld, maar je moet er wel opletten dat je geen krassen maakt. Het is dus vooral van belang dat je de inductieplaat op de júiste manier schoonmaakt:

1.  Etensresten verwijderen
Verwijder aangebakken etensresten, overgekookte sauzen, kalk of andere vlekken
als de inductiekookplaat nog (lauw)warm is. Dit doe je het beste met een vochtige microvezeldoek.

Bij een inductieplaat worden in principe alleen de pannen warm. Door de hete pan wordt natuurlijk ook de kookplaat warm maar om de pannen heen is de kookplaat niet heet. Je kunt dus prima tijdens het koken geknoeide etensresten al schoonmaken.

2. Speciaal reinigingsmiddel
Gaat iets niet makkelijk weg of ben je vergeten de kookplaats schoon te maken terwijl deze nog warm was? Gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel voor inductiekookplaten en blijf voorzichtig met een zachte doek ‘boenen’ totdat het vuil weg is.

Gebruik nóóit een schuurspons of ander product dat krassen kan veroorzaken.

3. Kookplaat laten blinken
Om de inductieplaat weer te laten blinken gebruik je  een microvezeldoekje en mild afwasmiddel of zacht schoonmaakmiddel.

Gebruik nooit een middel met citroen of soda. Beiden kunnen de kookplaat namelijk onherstelbaar beschadigen.

Droog na het schoonmaken alles goed na zodat er geen schoonmaakmiddel achterblijft. 

Keramische kookplaat schoonmaken

Het schoonmaken van een keramische kookplaat doe je ongeveer hetzelfde als bij een inductiekookplaat.

Het grootste verschil tussen deze kookplaten is dat bij een keramische kookplaat de kookplaat zelf wordt verwarmd.

Je kunt deze dus beter niet tijdens het koken al schoonmaken, dan loop je het risico je te verbranden. 

Maak ná het koken, als de plaat nog een klein beetje warm is, de kookplaat direct schoon met een vochtige microvezeldoek en wat milde afwasmiddel of zacht schoonmaakmiddel.

Voor moeilijk te reinigen vlekken kun je een speciale keramische kookplaatreiniger gebruiken. 

Kookplaatschraper

Heb je nou echt hardnekkige vlekken die er niet met een doek en wat schoonmaakmiddel afgaan? Dan kun je voor zowel je keramische kookplaat als je inductiekookplaat (heel voorzichtig) een kookplaatschraper gebruiken.

Let er goed op dat je niet te veel kracht op de schraper zet én dat je hem in een hoek van 45-60 graden gebruikt.

Na bovenstaande tips is jouw fornuis of kookplaat weer klaar voor een volgende kookronde.

Heb je nog wat inspiratie nodig voor een lekker gerecht? Bekijk dan eens onze heerlijke stamppotrecepten. Ze smaken natuurlijk extra lekker wanneer ze bereid zijn op een brandschoon fornuis! Eet smakelijk!

Advertentie
10 lekkere boerenkool recepten

10 lekkere boerenkool recepten

Boerenkool is niet alleen erg gezond (hallo superfood!) maar ook nog eens erg lekker én veelzijdig. Dit zijn de lekkerste…
Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken om te zorgen dat hij perfect gaar en smaakvol is? Check deze blog voor het antwoord…
Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Ben jij ook altijd in de war wanneer het gaat om inhoudsmaten voor recepten? Op Stamppot Maandag vind je nu…