Pexels-weekmenu-spm

Weekmenu maken: 5 voordelen van meal preppen

Hoe bepaal jij wat je de komende tijd gaat eten? Sommige mensen bedenken het op de dag zelf en gaan elke dag naar de supermarkt. Anderen hakken tijdens het boodschappen doen pas de knoop door en weer andere plannen hun avondmaaltijden vooruit. En dat laatste is best slim. Want het maken van een weekmenu heeft veel meer voordelen dan je nu misschien denkt. Wij delen ze hieronder met je.

1. Met een weekmenu bespaar je tijd

Ten eerste bespaar je tijd door maar 1 keer per week boodschappen te hoeven doen of te laten bezorgen. Daarnaast heb je met een weekmenu de kans om in het weekend al wat dingen voor te bereiden. Bijvoorbeeld door te ‘mealpreppen’. Wanneer je al weet dat je dinsdag een drukke dag zult hebben, kun je op zondag al de maaltijd voor die dag kaar maken. Zo hoef je het dinsdag alleen nog maar op te warmen. 

2. Je bespaart geld

Door te werken met een weekmenu bespaar je geld. Ga maar eens na hoe vaak je bij het boodschappen doen iets in je mandje of karretje gooit dat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Door maar 1 keer per week boodschappen doen, kom je ook maar 1 keer in de verleiding om overbodige producten toe te voegen.

Bovendien kun je bij het maken van je weekplanning alvast rekening houden met de benodigde ingrediënten. Heb je op maandag maar een halve komkommer nodig? Dan plan je op dinsdag of woensdag een gerecht met de andere helft van de komkommer.

Tenslotte is de kans veel kleiner dat je eten gaat bestellen of uit eten gaat wanneer je voor de hele week al eten in huis hebt. 

3. Het zorgt voor minder stress

Het maken van een weekmenu geeft rust in je hoofd. Je gaat er even 1 keer per week goed voor zitten, waarna je daarna 6 dagen lang niet meer na hoeft te denken over wat je moet gaan eten.

Door elke dag een andere maaltijd in te plannen, eet je ook nog eens gezond(er). Zie ook punt 4. Hoef je je daar ook niet meer druk om te maken. 🙂

4. Je eet gevarieerder en gezonder

Een weekmenu zorgt er vaak automatisch voor dat je meer gevarieerd en gezonder eet. Door vooruit te plannen kun je er namelijk eenvoudig voor zorgen dat er een goede balans is tussen vlees, vis, rijst, pasta, vega, verschillende soorten groenten en natuurlijk stamppot.

Je hebt een beter overzicht over wat je die week gaat eten dan wanneer je per dag bedenkt wat er op het menu staat. 

5. Door gebruik te maken van een weekmenu verspil je minder eten

Wanneer je precies weet wat je wanneer gaat eten, kun je daar ook je inkopen op afstemmen.

Restjes van begin van de week kun je prima gebruiken om later een saus van te maken voor bijvoorbeeld een lekkere pasta.

Ook kun je meerdere dagen doen met bijvoorbeeld een krop sla, een flinke broccoli of een zak wortelen.

Het maken van een weekmenu is dus ook nog eens lekker duurzaam.

Plan je weekmenu, waar mogelijk, samen met je gezin. Pak de planning erbij en kijk wanneer de drukke dagen zijn. Op die dagen plan je een snelle, makkelijke maaltijd. Door eventuele kinderen mee te laten bepalen wat er die week wordt gegeten, is de kans groter dat ook zij hun bord leegeten en er minder strijd aan tafel is. Op onze website vind je ontzettend veel lekkere stamppotrecepten. Hiermee heb jij in ieder geval al 1 dag per week gevuld. Eet smakelijk!

Advertentie
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!
Zuurkool invriezen én ontdooien: onze tips!

Zuurkool invriezen én ontdooien: onze tips!

Verse zuurkool over? Zuurkool invriezen is zo gedaan! In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je zuurkool…