bloemkoolstamppot-kiprolletjes

Bloemkoolstamppot met kiprolletjes

Zin in een lekker stukje kip, maar toch even anders dan anders? Kies dan voor deze heerlijke bloemkoolstamppot met kiprolletjes. Dit gerecht zit vol heerlijke smaken, waaronder diverse kruiden, mosterd, rode wijn, port, prei en bouillon. Oftewel, een fijn culinair hoogstandje uit eigen keuken. 

Bloemkoolstamppot met kiprolletjes – Stap 1

Snijd de kipfilets in de lengte bijna door, bestrooi ze vervolgens met peper, zout en de vijfkruidenpoeder.

Vouw de kipfilets binnenstebuiten tegen elkaar zodat ze een rondje vormen. 

Leg de helft van het katenspek dakpansgewijs op een stuk plasticfolie, leg 1 kipfilet erop en rol de kip strak op. Doe hetzelfde met de andere kipfilet en zet ze circa 30 minuten in de koelkast.

Stap 2

Kook de aardappels in water met zout net gaar en stamp ze fijn.

Houd 1 bloemkoolroosje achter en kook de rest van de bloemkoolroosjes in water met zout beetgaar. Laat ze uitlekken.

Stap 3

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en stoof de prei met 1 teentje knoflook, zout en peper tot er geen vocht meer in de pan zit.

Verwarm de oven voor op 120°C.

Meng de aardappels, gekookte bloemkoolroosjes, het preimengsel en de crème fraîche, nootmuskaat en mosterd.

Stap 4

Snijd de opgerolde kipfilets in dikke plakken en zet ieder rolletje vast met een cocktailprikker.

Verhit 3-4 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak de kiprolletjes aan beide zijden goudbruin.

Leg ze in een braadslee en schuif ze 5-8 minuten in het midden van de oven. Neem ze uit de oven en laat ze vervolgens 5-10 minuten rusten op een warme plek.

Stap 5

Giet de port en de wijn in de braadpan van de kip. Zet het vuur hoog zodat het begint te bruisen. 

Voeg de bouillon, laurier, 4 takjes tijm en resterende knoflook toe en kook de aanbaksels goed los.

Giet het vocht door een zeef en klop de boter erdoor.

Stap 6

Snijd het achtergehouden bloemkoolroosje in 4 dunne plakjes.

Verdeel de kiprolletjes over 4 voorverwarmde borden, leg er wat van de bloemkoolstamppot en jus bij en maak het af met een bloemkoolroosje en een takje tijm.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Eet je liever geen vlees? Dan kun je de kiprolletjes uiteraard vervangen door een vegetarisch alternatief naar keuze. 
Wanneer je helemaal geen dierlijke producten eet, kun je daarnaast de roomboter achterwege laten. 

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie. Recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

2 boerenkipfilets à ca. 200 g
1 tl vijfkruidenpoeder
250 g dungesneden katenspek
500 g aardappels geschild
1⁄2 bloemkool in roosjes
Olijfolie
1⁄2 prei
2 teentjes knoflook
2 el crème fraîche
1 mespunt versgeraspte Nootmuskaat
1⁄2 tl mosterd
100 ml rode port
200 ml rode wijn
200 ml kippenbouillon
2 verse laurierblaadjes
8 takjes verse tijm
50 g roomboter in klontjes