pexels-zoete aardappelstamppot-stamppot-maandag

Zoete aardappelstamppot met zalm, kool, pinda en taugé

Zoete aardappelstamppot heeft als basis, de naam zegt het al, zoete aardappel. Waar de meeste stamppotten van kruimige aardappels worden gemaakt, gaan we bij dit recept voor de zoetere variant. De zoete aardappel is een knolgroente en wordt ook wel ‘bataat‘ genoemd. Hij komt oorspronkelijk uit Mexico en bestaat in allerlei vormen en kleuren. In Nederland kennen we vooral de lichtgele, oranje en purperrode variant. Vanwege de zoete en ietwat kruidige smaak, zijn zoete aardappelen bij uitstek geschikt in gerechten met een beetje pit. Onderstaand recept is dan ook een heerlijke verrassende en exotische variant op de Hollandse stamppot. 

Zoete aardappelstamppot met zalm, kool, pinda en taugé – Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in water met zout in 15 minuten gaar.

Stap 2

Verhit ondertussen de helft van de olie in een koekenpan. Bestrooi de zalm met peper en eventueel zout en bak 5 minuten op middelhoog vuur. Keer halverwege. Neem de zalm uit de pan en laat afgedekt op een bord zo’n 10 minuten rusten.

Stap 3

Schil en rasp de gember, snijd de knoflook fijn en hak de pinda’s grof. Verhit de rest van de olie in een hapjespan en fruit de gember in 2 minuten. Voeg de knoflook en kool toe en roerbak 5 minuten mee. Voeg vervolgens 50 ml water toe en roerbak nog eens 5 minuten. Schep de taugé erdoor en neem van het vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Stap 4

Giet de aardappelen af, stamp met de pureestamper tot puree en schep het groene-koolmengsel erdoor. Breek de zalm in stukken en verdeel over de zoete aardappelstamppot. Garneer met de pinda’s.

Eet smakelijk!

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Kijk op onze website voor meer receptinspiratieRecept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1 kg zoete aardappel
2 el olijfolie
300 g zalm
3 cm verse gember
2 tenen knoflook
80 g ongezouten pinda's
800 g groene kool met prei en peen
100 g taugé
pureestamper