Andijviestamppot met Smac

Andijviestamppot met Smac – recept

Andijviestamppot met Smac is geen gebruikelijke combinatie maar het resultaat is heerlijk! Met dit smeuïge gerecht op tafel eet iedereen Smacelijk!

Wat is Smac?

Unox Smac is een merknaam voor een type geconserveerd vleesproduct dat bestaat uit fijngemalen varkensvlees, water, zetmeel, zout, suiker en specerijen. Het wordt ook wel bekend als ‘Hollandse smac’, omdat het vooral in Nederland populair is.

Het product heeft een zachte, smeerbare textuur en een licht roze kleur. Er zijn behoorlijk veel Smac recepten.  Het wordt vaak gebruikt als broodbeleg en daarnaast ook als ingrediënt in gerechten zoals pasta’s en ovenschotels. Wij gebruiken Smac net even anders en combineren het met een typisch Nederlands gerecht: Andijviestamppot. 

Recept Andijviestamppot met Smac

Wil jij Smac verwerken in een smeuïge andijviestamppot? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een half uur op tafel. 

Stap 1

Schil en was de aardappels. Snijd ze daarna in stukjes. Kook ze in ruim water met zout in ongeveer 20 minuten gaar. 

Stap 2

Maak het blik met Smac open, en snijd de Unox Smac in kleine blokjes. Bak in een droge koekenpan de Smac blokjes krokant.

Stap 3

Was de andijvie en lente-ui en snijd ze fijn. Haal de tijmblaadjes van de takjes.

Stap 4

Verhit de helft van de vloeibare margarine, laat het bruin worden en voeg dan voorzichtig 2,5 dl koud water, de jusmix en de tijmblaadjes toe. Laat dit al roerend een minuutje zachtjes doorkoken.

Stap 5

Giet de aardappels af en stamp ze fijn met de melk en de rest van de vloeibare margarine. Breng de puree op smaak met zout en peper. Schep de andijvie, lente-ui en de helft van de Smac blokjes door de puree.

Stap 6

Roer nu pas de honing door de jus. Schep de stampot op een grote schaal. Verbrokkel de geitenkaas erboven en strooi hier de rest van de Unox Smac blokjes overheen. Serveer de andijviestamppot direct! Geef de jus er apart bij.

Eet smakelijk!

Meer lekkere recepten met andijvie

Wil je weten hoe je andijvie nog meer kunt combineren? Dit zijn een paar andere lekkere recepten met andijvie:

Kijk op deze pagina voor nog meer inspiratie voor smakelijke (stamppot)recepten.

Heb je zelf een lekker recept gemaakt? Deel je recept op social media en gebruik #stamppotmaandag!

Advertentie

1.5 kg kruimige aardappelen
1.5 dl warme melk
1 blikje Unox Smac
8 el vloeibaar boter
600 g gesneden andijvie
peper en zout
3 lente-uitjes
2 takjes tijm
halve el vloeibare honing
200 g milde geitenkaas
boter of een zakje om jus te maken