New York

Ik, Arthur, heb deze week het mooie Nederland ingeruild voor Amerika, New York City. Zoals je misschien wel weet heette New York vroeger, in de zeventiende eeuw, Nieuw-Amsterdam, maar echt veel van de Nederlandse cultuur hebben we daar niet achtergelaten. Onze ‘Dutch Cuisine’ is er vrijwel alleen te vinden in gerechten zoals pannenkoeken. Wel zijn er nog een aantal namen die verwijzen naar de Nederlandse afkomst van New York City; Brooklyn (Breukelen), Harlem (Haarlem) en Coney Island (Konijneneiland).

 

Helaas is het Nederlandse voedsel nooit echt aangeslagen in Amerika. Behalve de boerenkool, dit was een aantal jaar geleden een hype en wint nu opnieuw steeds meer aan populariteit als superfood. Dat Nederlands eten niet populair is, is waarschijnlijk ook de reden waarom er in New York weinig restaurants te vinden zijn die echt Nederlands eten serveren. Vandaag was zo’n restaurantje die dit wél deed. Helaas heeft Vandaag inmiddels haar deuren permanent gesloten, anders was dit nog steeds een plek waar iedereen kon genieten van de Nederlandse pot. Onder andere hutspot/hete bliksem, bitterballen en hamburgers met Goudse kaas stonden op het menu.

 

Een plek waar je nog wel kunt genieten van iets echt Nederlands, is Russ & Daughters. Zij importeren iedere maand een lading met verse haring en serveren deze in 4 varianten in hun restaurant. Zo kun je bijvoorbeeld gepekelde haring op roggebrood bestellen, maar ook voor een haring met rauwe uitjes en een shot vodka gaan.

 

Voor Nederlandse zoetigheden kun je terecht bij de supermarktketen Fairway. Deze zit verspreid door vrijwel heel Amerika en is natuurlijk ook te vinden in New York City. Hier koop je onder andere drop, stroopwafels en Goudse kaas, hoewel niet iedere vestiging hetzelfde assortiment heeft.

 

We hebben Hash niet vermeld in de blogpost van afgelopen woensdag, maar dit is een Amerikaans gerecht dat veel op de stamppot lijkt. Hash is een mengsel van in stukjes gehakte aardappelen, groenten en vlees. Vaak worden er nog verschillende soorten kruiden aan toegevoegd. In tegenstelling tot de stamppot wordt Hash vaak als ‘breakfast-food geserveerd’.

 

In December gaat Jan Wijbe een aantal landen in Zuid-Amerika bezoeken, uiteraard verschijnen daar ook blogposts over!

Advertentie
Tags
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!