Gruwelijk lekker

Op 31 oktober wordt Halloween gevierd. Kinderen verkleden zich op deze feestdag als griezelige personages en gaan langs de deuren, in de hoop een berg snoepjes te verzamelen. Ook worden er veel Halloween feesten gevierd. In Europa wint deze feestdag steeds meer populariteit, maar in landen zoals Amerika en Engeland wordt het al jaren gevierd. Tijdens de Halloween periode worden huizen versierd met pompoenen, wat tegenwoordig een echte Halloween traditie is.

Halloween is oorspronkelijk een Keltisch feest. In de Keltische agenda was 31 oktober namelijk de laatste dag van het jaar, ook wel “All Hallows Eve” genoemd. De Kelten geloofden dat tijdens deze nacht alle overledenen van het afgelopen jaar terug naar aarde keerden, om daar een levend lichaam in bezit proberen te nemen. Onder deze overledenen waren er ook kwade geesten, deze probeerde de Kelten af te schrikken met maskers.

Naast het verkleden tijdens Halloween, zijn pompoenen als decoratie ook traditie. Deze traditie komt voort uit het verhaal van de Ierse smid Jack. Volgens het verhaal werd hij na zijn dood geweigerd aan zowel de poort van de hemel, als die van de hel. Zijn ziel was hierdoor gedoemd om over aarde rond te dwalen, met alleen een lantaarn om zijn weg te verlichten. De lantaarn bestond uit een knol en een gloeiend kooltje wat de duivel hem toegeworpen had. Door de jaren heen heeft de pompoen de plek van de knol ingenomen en speelt hij nu een grote rol tijdens Halloween.

Pompoenen spelen niet alleen bij Halloween een grote rol, ook bij onze stamppoten zijn ze een heerlijke toevoeging. De pompoen kan in een stamppot verschillende rollen vervullen. Zo kan hij aardappelen vervangen, zoals bij de stamppot pompoen met groene kool, maar de groente kan ook een lekkere toevoeging zijn aan een standaard stamppot. Dit zie je terug in de stamppot pompoen met geitenkaas, of in de stamppot pompoen met chorizo.

Deel jou stamppot creaties met ons op Facebook en Instagram met #pompoen, #stamppotmaandag en #stamppot en stuur je recepten in via www.stamppotmaandag.nl!

Halloween is nog maar een paar nachtjes slapen en de pompoen speelt bij dit feest een grote rol. De pompoen is niet alleen bij deze feestdag een belangrijk onderdeel, ook in stamppotten is het een gruwelijk lekkere toevoeging! Lees meer via de link in de bio. #Halloween #stamppot #pompoen #pompoenstamppot #stamppotmaandag #nederlandsekeuken #hollandsepot #variatie #blog #foodblog

Tags

Leidens ontzet 2022: 3 dagen feest in Leiden

Op 3 oktober vindt jaarlijks het ‘Leidens ontzet’ plaats. Op deze dag wordt de bevrijding van de stad Leiden op…
8 budgettips om zo goedkoop mogelijk te koken

8 budgettips om zo goedkoop mogelijk te koken

De nieuwspagina’s staan de laatste tijd vol met schrijnende verhalen van mensen die het hoofd niet meer boven water kunnen…
Stamppot met spelletjes: 8 toffe spellentips

Stamppot met spelletjes: 8 toffe spellentips

Stamppot Maandag is jaren geleden ontstaan doordat wij, Arthur en Jan Wijbe, wekelijks op maandagavond met elkaar stamppot aten. Steeds…