Gruwelijk lekker

Op 31 oktober wordt Halloween gevierd. Kinderen verkleden zich op deze feestdag als griezelige personages en gaan langs de deuren, in de hoop een berg snoepjes te verzamelen. Ook worden er veel Halloween feesten gevierd. In Europa wint deze feestdag steeds meer populariteit, maar in landen zoals Amerika en Engeland wordt het al jaren gevierd. Tijdens de Halloween periode worden huizen versierd met pompoenen, wat tegenwoordig een echte Halloween traditie is.

Halloween is oorspronkelijk een Keltisch feest. In de Keltische agenda was 31 oktober namelijk de laatste dag van het jaar, ook wel “All Hallows Eve” genoemd. De Kelten geloofden dat tijdens deze nacht alle overledenen van het afgelopen jaar terug naar aarde keerden, om daar een levend lichaam in bezit proberen te nemen. Onder deze overledenen waren er ook kwade geesten, deze probeerde de Kelten af te schrikken met maskers.

Naast het verkleden tijdens Halloween, zijn pompoenen als decoratie ook traditie. Deze traditie komt voort uit het verhaal van de Ierse smid Jack. Volgens het verhaal werd hij na zijn dood geweigerd aan zowel de poort van de hemel, als die van de hel. Zijn ziel was hierdoor gedoemd om over aarde rond te dwalen, met alleen een lantaarn om zijn weg te verlichten. De lantaarn bestond uit een knol en een gloeiend kooltje wat de duivel hem toegeworpen had. Door de jaren heen heeft de pompoen de plek van de knol ingenomen en speelt hij nu een grote rol tijdens Halloween.

Pompoenen spelen niet alleen bij Halloween een grote rol, ook bij onze stamppoten zijn ze een heerlijke toevoeging. De pompoen kan in een stamppot verschillende rollen vervullen. Zo kan hij aardappelen vervangen, zoals bij de stamppot pompoen met groene kool, maar de groente kan ook een lekkere toevoeging zijn aan een standaard stamppot. Dit zie je terug in de stamppot pompoen met geitenkaas, of in de stamppot pompoen met chorizo.

Deel jou stamppot creaties met ons op Facebook en Instagram met #pompoen, #stamppotmaandag en #stamppot en stuur je recepten in via www.stamppotmaandag.nl!

Halloween is nog maar een paar nachtjes slapen en de pompoen speelt bij dit feest een grote rol. De pompoen is niet alleen bij deze feestdag een belangrijk onderdeel, ook in stamppotten is het een gruwelijk lekkere toevoeging! Lees meer via de link in de bio. #Halloween #stamppot #pompoen #pompoenstamppot #stamppotmaandag #nederlandsekeuken #hollandsepot #variatie #blog #foodblog

Advertentie
Tags
Is stamppot gezond? De gezondheidsvoordelen van stamppot

Is stamppot gezond? De gezondheidsvoordelen van stamppot

Stamppot is een klassiek Nederlands gerecht dat voornamelijk bestaat uit aardappelen en groenten. Is stamppot gezond? Dat lees je in…
Welke kruiden in hutspot? Zo smaakt je hutspot nog lekkerder!

Welke kruiden in hutspot? Zo smaakt je hutspot nog lekkerder!

Ontdek welke kruiden in hutspot horen voor een heerlijke smaak en aroma in dit traditionele Nederlandse gerecht.
Hoe kun je het beste stamppot opwarmen? Onze tips!

Hoe kun je het beste stamppot opwarmen? Onze tips!

Stamppot opwarmen zonder verlies van smaak: ontdek de beste manieren om stamppot op te warmen en de smaak te behouden.…