Gruwelijk lekker: pompoen & Halloween

Pompoen & Halloween is een onweerstaanbare combinatie. Maar wat is Halloween? En hoe kun je pompoen gebruiken? In deze blog onze favoriete recepten met pompoen!

Halloween

Op 31 oktober wordt Halloween gevierd. Kinderen verkleden zich op deze feestdag als griezelige personages en gaan langs de deuren, in de hoop een berg snoepjes te verzamelen. Ook worden er veel Halloween feesten gevierd. In Europa wint deze feestdag steeds meer populariteit, maar in landen zoals Amerika en Engeland wordt het al jaren gevierd. Tijdens de Halloween periode worden huizen versierd met pompoenen, wat tegenwoordig een echte Halloween traditie is.

Halloween is oorspronkelijk een Keltisch feest. In de Keltische agenda was 31 oktober namelijk de laatste dag van het jaar, ook wel “All Hallows Eve” genoemd. De Kelten geloofden dat tijdens deze nacht alle overledenen van het afgelopen jaar terug naar aarde keerden, om daar een levend lichaam in bezit proberen te nemen. Onder deze overledenen waren er ook kwade geesten, deze probeerde de Kelten af te schrikken met maskers.

Pompoen & Halloween

Naast het verkleden tijdens Halloween, zijn pompoenen als decoratie ook traditie. Deze traditie komt voort uit het verhaal van de Ierse smid Jack. Volgens het verhaal werd hij na zijn dood geweigerd aan zowel de poort van de hemel, als die van de hel. Zijn ziel was hierdoor gedoemd om over aarde rond te dwalen, met alleen een lantaarn om zijn weg te verlichten. De lantaarn bestond uit een knol en een gloeiend kooltje wat de duivel hem toegeworpen had. Door de jaren heen heeft de pompoen de plek van de knol ingenomen en speelt hij nu een grote rol tijdens Halloween.

Recepten met pompoen

Pompoenen spelen niet alleen bij Halloween een grote rol, ook bij onze stamppoten zijn ze een heerlijke toevoeging. De pompoen kan in een stamppot verschillende rollen vervullen. Zo kan hij aardappelen vervangen, zoals bij de stamppot pompoen met groene kool, maar de groente kan ook een lekkere toevoeging zijn aan een standaard stamppot. Dit zie je terug in de stamppot pompoen met geitenkaas, of in de stamppot pompoen met chorizo.

Dit zijn een paar van onze favoriete recepten met pompoen:

Heb jij ook een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag.

Advertentie
Tags
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!