pexels-buitenlandse-supermarkten

Op zoek naar bijzondere ingrediënten? Bezoek een buitenlandse supermarkt in Nederland

Auberginekaviaar, Russische Tvorog, gefermenteerde garnalenpasta, 400 soorten noodles of bigos (Poolse stoofpot). De kans is steeds groter dat je dit soort producten in (de buurt van) jouw woonplaats kunt kopen. Het aantal buitenlandse supermarkten in ons land neemt in rap tempo toe. En dat is goed nieuws voor kookliefhebbers. En natuurlijk voor iedereen die van lekker eten houdt. 

Buitenlandse supermarkten in Nederland

Het aantal buitenlandse supermarkten is in de afgelopen 5 jaar met maar liefst 11 procent gestegen. In 2016 waren dat er nog 740, inmiddels tikt de teller de 819 aan.

De zogenaamde ‘toko’s’ zijn al langer bekend in ons land. Dit zijn oosterse winkels, vergelijkbaar met een supermarkt, waarvan de eigenaars meestal van Indonesische, Indiase, Vietnamese, Chinese, Surinaamse of Antilliaanse afkomst zijn. 

De laatste jaren zijn daar onder andere Russische, Poolse, Turkse en Japanse supermarkten bijgekomen.

Op steeds meer plekken in Nederland kun je authentieke ingrediënten voor traditionele buitenlandse gerechten kopen. In Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland vind je op dit moment de meeste buitenlandse supermarkten.

Koken met bijzondere ingrediënten

Het bordje ‘groente, vlees en aardappelen (met jus)’ maakt in Nederland steeds vaker plaats voor buitenlandse gerechten. Met dank aan alle buitenlandse supermarkten kunnen ook deze gerechten voortdurend worden uitgebreid.

Ingrediënten die voorheen amper in ons land te verkrijgen waren, haal je nu een stuk eenvoudiger in huis.

Denk aan échte Aziatische sesamolie (en dus geen olie met sesam-smaak), Thaise vissaus, Afrikaanse Harissa, Russische Tvorog, Turkse tahin en Indonesische Trassi.

En heb je weleens van pierogi, pelmeni, cokolino of pasteta gehoord? Ontdek en geniet. Je hoeft tegenwoordig echt niet meer met het vliegtuig om je in het buitenland te wanen.

Tip! Loop eens een buitenlandse supermarkt binnen en laat je adviseren. Vraag naar het favoriete gerecht van de eigenaar of pak een voor jou onbekend product en google naar een recept hiermee.

Stamppot met een buitenlands tintje

Ook wij van Stamppot Maandag zijn geïnteresseerd in andere culturen en de bijbehorende gerechten. Wij zijn dus erg blij met het nieuws dat het aantal buitenlandse supermarkten blijft groeien. Op onze website staan al diverse recepten met een buitenlands tintje. Welke is jouw favoriet?

Chileense stamppot

chileense-stamppot

Charquican is een zeer bekend Chileens gerecht dat veel gegeten wordt door de Chilenen. Zelf proberen? Maak dan eens dit recept voor Chileense stamppot.

Indische stamppot met saté

buitenlandse-supermarkten-Indische-stamppot-saté

Dit heerlijke stamppotrecept met een Indische twist is écht even iets anders dan onze Hollandse boerenkool of hutspot.

Italiaanse 4 kleuren stamppot

italiaanse-4-kleuren-stamppot

Gek op Italië en Italiaans eten? Dan is deze Italiaanse 4 kleuren stamppot absoluut een aanrader. Dit recept bevat onder andere zwarte olijven, zongedroogde tomaten en mozzarella.

Oosterse andijviestamppot

Pexels-buitenlandse-supermarkten-oosterse-andijviestamppot

Een heerlijk Hollands recept met een fijne oosterse touch. Zin in een traditionele stamppot maar toch nét even wat anders? Ga dan voor dit lekkere stamppotrecept.

Pittige stamppot met mais en kidneybonen

Op zoek naar bijzondere ingrediënten? Bezoek een buitenlandse supermarkt in Nederland 1

Kidneybonen worden met name veel gebruikt in de noordelijke gebieden van India en Pakistan. Maar ook in het Caribisch gebied vind je deze bonen vaker terug dan in de gemiddelde Nederlandse keuken.

Deze pittige stamppot doet je dus al gauw aan het buitenland denken. Houd je niet van pittig? Laat dan de rode peper uit het recept weg.

Marokkaanse stamppot

Marokkaanse-stamppot

Toe aan een vleugje Marokko? Kies dan voor dit verrassende recept voor Marokkaanse stamppot.

Mediterrane stamppot

Op zoek naar bijzondere ingrediënten? Bezoek een buitenlandse supermarkt in Nederland 2

Dit mediterrane recept bevat onder andere basilicum. Dit is een van de bekendste kruiden in de keuken.

Samen met onder andere de pijnboompitten, cherrytomaten en mozzarella is dit met name een heerlijk recept voor in de lente en de zomer. Maar uiteraard kun je er in alle seizoenen lekker van genieten.

Op Bol.com vind je diverse kookboeken om meer inspiratie op te doen voor gerechten met (bijzondere) buitenlandse ingrediënten. Heb je zelf een lekker stamppotrecept met een buitenlandse twist? Deel deze dan vooral met ons op social media via #stamppotmaandag, of stuur een mailtje naar stamppotmaandag@gmail.com.

 

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest

Vandaag, op 31 oktober, wordt Halloween gevierd. Kinderen verkleden zich op deze feestdag als griezelige personages en gaan langs de…
Nationale Boerenkooldag - 24 oktober 2021

Nationale Boerenkooldag - 24 oktober 2021

Voor alles is tegenwoordig wel een dag; vaderdag, moederdag, broer- en zussendag, dierendag, dag van de leraar, dag van de…
Nostalgie: 10 dingen uit het verleden die je ongetwijfeld een beetje mist

Nostalgie: 10 dingen uit het verleden die je ongetwijfeld een beetje mist

Nostalgie, alleen het woord al klinkt prachtig. Een woord dat wordt gebruikt om heimwee naar het (persoonlijk) verleden uit te…