indische stamppot

Indische stamppot met saté

Ben je in een oosterse mood of heb je een keer zin in iets anders dan de ‘normale’ Hollandse stamppot? Dan is dit recept voor Indische stamppot (ook wel: stamppot bami) een absolute aanrader.

De Indische keuken bevat rijke smaken, meestal omschreven als hartig, pittig en kruidig. Deze smaken worden gecombineerd met de basissmaken zoet, zout, zuur en bitter.

De meeste mensen uit Indonesië houden van pittig eten. Daarom is sambal een belangrijke smaakmaker in de Indische keuken. Net als in onderstaand recept voor Indische stamppot met saté. 

Indische stamppot met saté

Zelf Indische stamppot maken? Volg de onderstaande stappen en het staat in een uurtje op tafel. 

Stap 1

Snijd het vlees in blokjes. Meng in een kom de ketjap, sherry, sambal en 1 el. olie en roer het tot een marinade. Pel vervolgens de knoflook en pers deze boven de marinade uit. 

Schep de vleesblokjes erdoor en laat het 30 minuten intrekken. 

Leg ondertussen de satéstokjes in een bakje met koud water.

Stap 2

Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Verhit de rest van de olie in een braadpan en bak hierin de groenten uit het bamipakket, behalve de taugé, tomaat en het pepertje. Halveer ondertussen het pepertje. Verwijder de zaadlijst  en snijd één helft in dunne reepjes (de andere helft wordt in dit recept niet gebruikt).

Stap 3

Strooi de kruidenmix over de groenten en bak ca. 2 minuten mee. Roer 2 1/2 dl. water, de aardappels en 1 el. satésaus erdoor. Breng aan de kook en laat afgedekt in ca. 25 minuten gaar koken. Was ondertussen de tomaat en snijd hem in 8 partjes.

Stap 4

Verwarm de grill voor op de hoogste stand en vet het rooster in met olie. Heb je geen grill? Dan kun je evt. ook een grillpan gebruiken. 

Stap 5

Neem de vleesblokjes uit de marinade en rijg ze aan de satéstokjes. Leg de satéstokjes op het rooster met een lekbak eronder. Schuif het rooster ca. 5 cm. onder de hete grill en gril in ongeveer 8 minuten bruin. Keer halverwege. 

Stap 6

Bereid de rest van de satésaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet de groenten met de aardappels af boven een kom (om het kookvocht op te vangen) en stamp fijn met een pureestamper.

Stap 7

Roer wat kookvocht door de stamppot om hem wat smeuïger te maken. Schep de taugé erdoor en roer alles goed dor. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de satéstokjes.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Eet je liever geen vlees, dan kun je de hamlappen vervangen door vegetarische kipstuckjes. 

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Vond je dit een leuk en lekker recept en ben je benieuwd naar meer bijzondere stamppotten? Dan zit je goed op deze website! Deze bijzondere stamppotten wil je vast ook wel eens proeven:

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie. Recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

400 gr. Hamlappen
3 el. ketjap manis
2 el. medium dry sherry
1 tl. sambal oelek
4 el. Olie
1 teentje knoflook
1 kg. Aardappels
1 pakket verse bami groenten 500 gr.
2 el. kruidenmix voor nasi
1/2 potje satésaus
Zout
1 tl. olie om in te vetten