Belgische stoemp-karbonades

Belgische stoemp met karbonades

Belgische stoemp kennen wij als Hollandse stamppot. Dit lekkere gerecht met spruitjes en karbonades maak je in ongeveer 30 minuten klaar.

Wat is stoemp?

In het Vlaams wordt stamppot ‘stoemp’ genoemd. De benaming ‘stoemp’ komt van het werkwoord stoempen, een dialect voor stampen. De bekende hutspot wordt daar bijvoorbeeld dan ook ‘wortelstoemp‘ genoemd. Maar hoe we het gerecht ook noemen, net als wij Nederlanders zijn ook onze zuiderburen gek op gestampte maaltijden. Daarom vandaag een typisch stamppot uit België: Belgische stoemp met karbonades.

Recept Belgische stoemp met karbonades

Heb je zin om deze lekkere Belgische stamppot te maken? Volg deze 7 stappen dan staat hij zo op tafel!

Stap 1

Schil en snijd de aardappelen in stukken en kook ze in 20 minuten gaar. Voeg wat zout toe om het op smaak te maken.

Stap 2

Maak de spruiten schoon en snijd deze in vieren. Verhit ondertussen wat olie in een grote pan en bak de spruiten, samen met de spitskool, 10 minuten op laag vuur.

Stap 3

Bestrooi de karbonades met peper en zout. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de karbonades 2 minuten aan elke kant bruin. Haal ze uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.

Stap 4

Doe de zilveruitjes (met vocht), suiker en curry in de pan van de karbonades en laat dit op hoog vuur 5 minuten inkoken. Leg vervolgens het vlees terug in de pan en laat dit nog 2 minuten op laag vuur mee-garen.

Stap 5

Giet ondertussen de aardappelen af en vang het kookvocht op. Doe het koolmengsel bij de aardappelen en voeg 150 ml kookvocht toe.

Stap 6

Stamp het geheel met een pureestamper tot een stamppot (stoemp). Breng op smaak met peper en zout.

Stap 7

Verdeel de Belgische stoemp en het vlees over de borden.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Wil je deze Belgische stoemp eten, maar dan zonder vlees? Laat de karbonades achterwege en vervang ze met je favoriete vleesvervanger. 

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Lijkt het je leuk om meer niet-Nederlandse stamppotgerechten te maken? Deze stamppotten zijn net even anders en ook erg lekker:

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie voor de winter

Recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1 kg vastkokende aardappelen
500 gr spruiten
1 spitskool (in reepjes)
4 ribkarbonades
1 potje zilveruitjes (340 g)
2 el bruine basterdsuiker
2 el curry
Olie om in te bakken