Belgische stoemp met stoofvlees

Belgische stoemp met karbonades

In het Vlaams is stamppot stoemp, daar zouden we dan ook Stoemp op maandag heten. Ook onze zuiderburen zijn er gek op, onderstaand recept komt dan ook uit Belgiƫ.

Stap 1
Schil en snijd de aardappelen in stukken en kook deze gaar in 20 minuten. Voeg zout toe om het op smaak te maken. Maak de spruiten schoon en snijd deze in vieren. Verhit ondertussen 50 gram boter in een grote pan en bak de spruiten en spitskool 10 minuten op laag vuur.


Stap 2
Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Meng de aardappelen en 150 ml kookvocht door het koolmengsel, neem het geheel van het vuur en stamp met de pureestamper tot een stamppot (stoemp). Breng het op smaak met peper en zout.


Stap 3
Bestrooi de karbonades met peper en zout. Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak de karbonades 2 mininuten aan elke kant bruin. Haal ze uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. Doe de zilveruitjes (met vocht), suiker en curry in de pan. Laat dit op hoog vuur 5 minuten inkoken. Leg het vlees terug in de pan en laat dit 2 minuten op laag vuur meegaren. Verdeel het vlees en de stoemp over 4 borden.


Eet smakelijk!

Deel je recept met ons via #stamppotmaandag!

1 kg vastkokende aardappelen
75 gr boter
500 gr spruiten
1 spitskool (in reepjes)
4 ribkarbonades
1 potje zilveruitjes (340 g)
2 el bruine basterdsuiker
2 el curry