Belgische stoemp-karbonades

Belgische stoemp met karbonades

In het Vlaams wordt stamppot ‘stoemp’ genoemd. De benaming ‘stoemp’ komt van het werkwoord stoempen, een dialect voor stampen. De bekende hutspot wordt daar bijvoorbeeld dan ook ‘wortelstoemp‘ genoemd. Maar hoe we het gerecht ook noemen, net als wij Nederlanders zijn ook onze zuiderburen gek op gestampte maaltijden. Daarom vandaag een typisch stamppot uit België: Belgische stoemp met karbonades.

Belgische stoemp met karbonades – Stap 1

Schil en snijd de aardappelen in stukken en kook ze in 20 minuten gaar. Voeg wat zout toe om het op smaak te maken.

Stap 2

Maak de spruiten schoon en snijd deze in vieren. Verhit ondertussen wat olie in een grote pan en bak de spruiten, samen met de spitskool, 10 minuten op laag vuur.

Stap 3

Bestrooi de karbonades met peper en zout. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de karbonades 2 minuten aan elke kant bruin. Haal ze uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.

Stap 4

Doe de zilveruitjes (met vocht), suiker en curry in de pan van de karbonades en laat dit op hoog vuur 5 minuten inkoken. Leg vervolgens het vlees terug in de pan en laat dit nog 2 minuten op laag vuur mee-garen.

Stap 5

Giet ondertussen de aardappelen af en vang het kookvocht op. Doe het koolmengsel bij de aardappelen en voeg 150 ml kookvocht toe.

Stap 6

Stamp het geheel met een pureestamper tot een stamppot (stoemp). Breng op smaak met peper en zout.

Stap 7

Verdeel de Belgische stoemp en het vlees over de borden. Eet smakelijk!

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie voor de winter

Recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

1 kg vastkokende aardappelen
500 gr spruiten
1 spitskool (in reepjes)
4 ribkarbonades
1 potje zilveruitjes (340 g)
2 el bruine basterdsuiker
2 el curry
Olie om in te bakken