Buitenlandse stamppotten: 10 lekkere recepten

Nederlanders eten vaak stamppot. Vooral in de wintermaanden is dit gerecht niet uit de Nederlandse keuken weg te denken. Maar wist je dat er in sommige landen andere varianten van dit gerecht bestaan? Hieronder de lekkerste buitenlandse stamppotten!

Trinxat

Trinxat is een gerecht uit de Spaanse regio Catalonië. De naam betekent letterlijk ‘gestampt’. Het gerecht wordt bereid door kool en aardappelen te koken, het daarna grof te stampen en vervolgens op smaak te brengen met uitgebakken spekjes en knoflook. Om het gerecht af te maken wordt het afgebakken in een pan. Een soort krokante stamppot dus!

Ook lekker: Spaanse stamppot met chorizo en courgette

Bubble & Squeak

Een gerecht wat op het Catalijnse Trinxat lijkt, is de Bubble & Squeak. Zoals de naam het waarschijnlijk al weggeeft, wordt dit gerecht vaak gegeten in Engeland. Het wordt op vrijwel dezelfde wijze bereid als Trinxat, het enige verschil is dat Bubble & Squeak te bereiden is met allerlei verschillende soorten groenten.

Champ

Champ is een Iers gerecht dat in de vorige eeuwen vooral door de armere families gegeten werd. Het verschil met stamppot is dat de groente (veelal ui) die toegevoegd worden aan de Champ gebakken in plaats van gekookt zijn en dat het meer lijkt op een luchtige aardappelpuree. Champ wordt geserveerd met een kuiltje in de puree met daarin gesmolten boter.

Rumbledethumps

Rumbledethumps (ja, zo heet het echt!) is een traditioneel Schots gerecht waarbij de aardappels niet gestampt worden, maar omgeschept. Vaak wordt dit gerecht in de oven gezet om er kaas overheen te laten smelten, waarna het geserveerd wordt met worstjes.

Pyttipanna

Pyttipanna is een Zweeds hacheegerecht, in de volksmond wordt het vaak ‘pytt’ genoemd. Dit gerecht wordt in één pan bereidt en bestaat uit aardappelen uien en vlees gesneden in dobbelsteentjes. In Finland wordt het ook gegeten, maar daar noemen ze het ‘Puttipannu’.

Andere lekkere buitenlandse stamppotten

Op Stamppot Maandag vind je veel varianten op de traditionele Hollandse stamppot. Sommige doen heel erg on-Hollands aan! Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Zoals je ziet maken ze ook buiten Nederland heerlijke stamppotten! Heb je zin in een lekkere stamppot? Kijk dan op deze pagina voor al onze recepten. 

Heb je zelf een smakelijke stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag!

 

Advertentie
10 lekkere boerenkool recepten

10 lekkere boerenkool recepten

Boerenkool is niet alleen erg gezond (hallo superfood!) maar ook nog eens erg lekker én veelzijdig. Dit zijn de lekkerste…
Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken om te zorgen dat hij perfect gaar en smaakvol is? Check deze blog voor het antwoord…
Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Ben jij ook altijd in de war wanneer het gaat om inhoudsmaten voor recepten? Op Stamppot Maandag vind je nu…