Buitenlandse stamppotjes

Nederlanders eten vaak stamppot. Vooral in de wintermaanden is dit gerecht niet uit de Nederlandse keuken weg te denken. Maar wist je dat er in sommige landen andere varianten van dit gerecht bestaan? Hieronder een aantal broers en zussen van de stamppot!

 

Trinxat is een Catalaans gerecht. De naam betekent letterlijk ‘gestampt’. Het gerecht wordt bereid door kool en aardappelen te koken, het daarna grof te stampen en vervolgens op smaak te brengen met uitgebakken spekjes en knoflook. Om het gerecht af te maken wordt het afgebakken in een pan. Een soort krokante stamppot dus! (http://bijzonderspaans.nl/1125/trinxat-kool-en-aardappel/)

 

Een gerecht wat op het Catalijnse Trinxat lijkt, is de Bubble & Squeak. Zoals de naam het waarschijnlijk al weggeeft, wordt dit gerecht vaak gegeten in Engeland. Het wordt op vrijwel dezelfde wijze bereid als Trinxat, het enige verschil is dat Bubble & Squeak te bereiden is met allerlei verschillende soorten groenten. (http://www.24kitchen.nl/recepten/bubble-and-squeak)

 

Champ is een Iers gerecht dat in de vorige eeuwen vooral door de armere families gegeten werd. Het verschil met stamppot is dat de groente (veelal ui) die toegevoegd worden aan de Champ gebakken in plaats van gekookt zijn en dat het meer lijkt op een luchtige aardappelpuree. Champ wordt geserveerd met een kuiltje in de puree met daarin gesmolten boter. (http://www.smulweb.nl/recepten/989222/Champ)

 

Rumbledethumps (Ja, zo heet het echt!) is een traditioneel Schots gerecht waarbij de aardappels niet gestampt worden, maar omgeschept. Vaak wordt dit gerecht in de oven gezet om er kaas overheen te laten smelten, waarna het geserveerd wordt met worstjes. (http://www.culinette.nl/stoemp-oftewel-rumbledethumps/)

 

Pyttipanna is een Zweeds hacheegerecht, in de volksmond wordt het vaak ‘pytt’ genoemd. Dit gerecht wordt in één pan bereidt en bestaat uit aardappelen uien en vlees gesneden in dobbelsteentjes. In Finland wordt het ook gegeten, maar daar noemen ze het ‘Puttipannu’. (https://www.mijnreceptenboek.nl/recept/hoofdgerechten/aardappelgerechten/pytt-i-panna-zweeds-pannetje-19707.html)

 

 

Tags
WK Stampen

WK Stampen

We willen jullie als liefhebbers van koken en stamppotten graag wijzen op het WK snert- en stamppotkoken 2017! Op vrijdag…
De stamppot van El Salvador

De stamppot van El Salvador

In deze rubriek lichten we steeds een traditioneel gerecht van een ander land wat wij bezocht hebben uit. Deze keer…
Waarom eten we stamppot in de winter

Waarom eten we stamppot in de winter

De afgelopen week is de temperatuur regelmatig onder nul geweest en het koude weer houdt nog wel even aan! Fijn…