Stamppot met zoete spekjes

Stamppot witlof met spekjes en snijbonen

Een overheerlijke stamppot witlof met spekjes en snijbonen. De ideale afsluiter van de koude wintermaanden, om zo het voorjaar goed van start te gaan.

Witlof

Witlof, ook wel bekend als Brussels lof of witloof, is een bladgroente die behoort tot de cichoreifamilie (net als andijvie). Het heeft langwerpige, lichtgele bladeren met een licht bittere smaak. Het bijzondere aan witlof is dat het in het donker wordt geteeld, waardoor de bladeren bleek van kleur blijven en de karakteristieke smaak ontwikkelen.

Witlof kan rauw of gekookt worden gegeten. Rauwe witlof heeft een knapperige textuur en wordt vaak gebruikt in salades. Het kan worden gecombineerd met andere groenten, noten, kaas en dressings voor een frisse en knapperige salade. Gekookte witlof wordt zachter van textuur en de bittere smaak wordt milder. 

Deze bijzondere groente erg gezond. Het is namelijk een goede bron van voedingsvezels, vitamine C en vitamine K. Het bevat ook mineralen zoals kalium, calcium en foliumzuur. 

Snijbonen

Snijbonen zijn een groente die behoren tot de peulvruchtenfamilie en worden gekenmerkt door hun lange, platte peulen die in stukjes worden gesneden voordat ze worden gegeten. Ze zijn erg gezond omdat ze weinig calorieën bevatten en rijk zijn aan voedingsstoffen zoals vezels, vitamine C, vitamine K en foliumzuur. 

Snijbonen kunnen op verschillende manieren worden bereid, waaronder koken, roerbakken en stomen. Ze zijn een veelzijdige groente die kan worden toegevoegd aan salades, stoofschotels, soepen en als bijgerecht bij verschillende maaltijden. En ze smaken ook nog eens lekker in een stamppot!

Spekjes

Spekjes zijn een populaire toevoeging aan stamppotgerechten. Ze voegen een heerlijke hartige smaak en een knapperige textuur toe aan de stamppot. Spekjes worden gemaakt van gerookt en gekruid varkensvlees dat in kleine blokjes of reepjes gesneden.

Voor dit gerecht maken we de spekjes zoet met honing, dan zijn ze nog lekkerder!

Recept stamppot witlof met spekjes en snijbonen

Wil je deze smakelijke stamppot graag maken? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel. 

Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in weinig water met zout in 20 minuten gaar. Kook ondertussen de snijbonen in weinig water met zout in 4 minuten beetgaar.

Stap 2

Verhit de olie in een koekenpan en bak de spekreepjes 5 minuten. Roer de honing en water erdoor.

Stap 3

Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern en snijd in stronken. Schep de snijbonen en het witlof erdoor en breng op smaak met peper en zout. Neem de spekjes uit de pan en strooi ze over de stamppot. Maak een kuiltje en schenk hier de honingjus in.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Vervang de spekreepjes met een vegetarsiche variant.

Meer lekkere stamppotrecepten

Wil je vaker stamppot eten? Dan zit je goed op deze website! Deze stamppotrecepten zijn ook erg lekker om eens klaar te maken:

Kijk op deze pagina voor al onze stamppotrecepten. 

Heb je zelf een smakelijke stamppot gemaakt? Deel je recept op social media en gebruik #stamppotmaandag!

Advertentie

1 1/5 kg aardappelen
300 g snijbonen
1 el olijfolie
250 g magere spekreepjes
1 el honing
2 el kraanwater
125 ml crème fraîche
2 stronken witlof
zout en peper naar smaak