pexels-nationale week zonder vlees

Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel – 7 t/m 13 maart 2022

Wil jij graag je steentje bijdragen aan een beter milieu? Dan is volgende week je kans! Van maandag 7 maart t/m zondag 13 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Door als volwassene een week geen vlees en zuivel te eten bespaar je maar liefst 150 liter water, 121 kilometer autorijden, 770 gram dierenvlees en 2,4 kilo zuivel. Dat is nogal wat! Wij gaan deze uitdaging graag aan. Doen jullie mee?

De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

Tot 2022 heette dit initiatief de Nationale Week Zonder Vlees. Het is het meest bekende Nederlandse initiatief om de vleesconsumptie te verminderen. Deze landelijke campagne vindt elk jaar plaats in maart. De voedingsindustrie, zoals producenten en supermarkten doet hier volop aan mee.

Elke dag vlees eten heeft een enorme impact op ons milieu en is niet meer van deze tijd. Net als het dagelijks eten van zuivel. Daarom wordt de editie van 2022 de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

Iedereen kan hieraan meedoen. Deelnemers worden uitgedaagd om een week lang zowel vlees als zuivel te laten staan. Op deze manier wil de organisatie een meer plantaardig eetpatroon promoten, waarbij het eten van vlees én zuivel wordt afgewisseld met het eten van vegetarische en plantaardige alternatieven.

Voordelen voor het milieu

Door van maandag 7 maart t/m zondag 13 maart, tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, geen vlees en zuivel te consumeren verlaag je de milieudruk van je voeding. 

Elke persoon die het volhoudt om een volledige week geen vlees en zuivel te eten bespaart het volgende:

150 liter water

Door één week lang vlees en zuivel te laten staan bespaar je ongeveer 150 liter water. Deze hoeveelheid werd anders gebruikt voor veehouderij, irrigatie voor de productie van veevoer en de productie van je dagelijkse portie vlees. 

121 kilometer autorijden

Een week lang geen vlees en zuivel eten bespaart 21,1 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot was anders ontstaan door de productie van veevoer, de bereiding van verpakking van je dagelijkse portie vlees en de veehouderij. 

Gemiddeld stoot een auto 173 CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door mee te doen aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel bespaar je dus ongeveer 121 km rijden met een gemiddelde auto. 

770 gram dierenvlees

In Nederland eet de gemiddelde vleeseter 110 gram vlees per dag. Dit bestaat uit 26 gram kippenvlees, 29 gram rundvlees en 55 gram varkensvlees. Door een week lang geen vlees te eten bespaar je dus 770 gram vlees. 

2,5 kilo zuivel

De gemiddelde Nederlander consumeert 344 gram dierlijk zuivel per dag. Hiervan is 33 gram kaas, 109 gram eetzuivel en 203 gram drinkzuivel. Door volgende week de hele week geen zuivel te gebruiken, wordt er per persoon 2,4 kilo minder zuivel geconsumeerd. 

Bovenstaande berekeningen gaan uit van het maximale effect van het niet eten en drinken van vlees en zuivel gedurende 7 dagen. Zodra je dit vlees en zuivel vervangt door bijvoorbeeld tofu, eieren, noten, peulvruchten en vlees-/zuivelvervangers, is de besparing lager. 

Vegetarische en zuivelvrije recepten

In principe kunnen al onze stamppotrecepten gemakkelijk vegetarisch en zuivelvrij worden gemaakt.

Vlees kun je vervangen door een vleesvervanger of volledig weglaten.

Boter om in te bakken kan worden vervangen door olie, bijvoorbeeld arachideolie. 

De melk die soms in recepten wordt gebruikt om de stamppot smeuïger te maken, kun je achterwege laten. Hiervoor kun je het opgevangen kookwater gebruiken.

Onderstaande recepten zijn sowieso al vegetarisch.

Vegetarische stamppotrecepten

Overige vegetarische recepten

Omdat je zeer waarschijnlijk niet de hele week stamppot wilt eten, kun je ook veel inspiratie vinden op de website weekzondervlees.nl

Hier vind je bijvoorbeeld een heerlijke Italiaanse pasta pesto met doperwten, vega chicken tonight met broccoli en ananas en een aziatische salade met vegetarische kipstuckjes

Wanneer je op deze website aangeeft dat je meedoet, krijg je toegang tot het Week Zonder Vlees & Zuivel magazine én ontvang je volgende week een nieuwsbrief met extra info en tips.

Wij hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk van jullie meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Weet jij nog een lekker vlees- en zuivelvrij stamppotrecept? Stuur hem dan naar stamppotmaandag@gmail.com. Zo kunnen wij nóg meer mensen overtuigen dat het niet eten van vlees en zuivel helemaal niet saai hoeft te zijn!

Advertentie
10 lekkere boerenkool recepten

10 lekkere boerenkool recepten

Boerenkool is niet alleen erg gezond (hallo superfood!) maar ook nog eens erg lekker én veelzijdig. Dit zijn de lekkerste…
Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken om te zorgen dat hij perfect gaar en smaakvol is? Check deze blog voor het antwoord…
Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Ben jij ook altijd in de war wanneer het gaat om inhoudsmaten voor recepten? Op Stamppot Maandag vind je nu…