unsplash-snel vlees ontdooien

Snel vlees ontdooien: dit is de beste en meest veilige manier

Je kent het vast wel; je bedenkt je opeens dat je voor het avondeten van die dag vlees nodig hebt dat nog in de diepvries ligt. Je hebt waarschijnlijk geen uren meer de tijd en wilt dus snel vlees ontdooien. Maar wat is dan de beste manier om ervoor te zorgen dat jouw stukje vlees niet meer bevroren is zodra je gaat koken? En hoe zit dat met vegetarische of vegan varianten op vlees? Wij zochten het voor je uit.

De beste manier om vlees te ontdooien

Waarschijnlijk weet je dit al wel, maar just to be sure. De beste manier om vlees te ontdooien is nog altijd in de koelkast. Op deze manier is de kans op het ontstaan van schadelijke bacteriën minimaal. Bovendien krijgt het vlees in de koelkast de tijd om de ijskristallen te absorberen. Dit komt de structuur van het vlees ten goede. 

Het nadeel van vlees in de koelkast ontdooien is dat het behoorlijk lang duurt. Reken op gemiddeld 24 uur. Wanneer je vlees in de koelkast wilt ontdooien zul je het dus de avond van tevoren uit de diepvries moeten halen. 

Zo moet je vlees juist NIET ontdooien

Maar bovenstaande is nou net niet wat je wilt lezen wanneer jij nog even snel je vlees wilt ontdooien. Want die 24 uur tijd, die heb je niet meer.

Wat je in ieder geval niet moet doen is het vlees op het aanrecht, op kamertemperatuur, laten ontdooien. Hierdoor krijgen bacteriën namelijk vrij spel en is de kans op voedselvergiftiging groot. 

Snel vlees ontdooien, dit is de beste manier

Oké, niet op het aanrecht dus. Ook de magnetron kun je beter links laten liggen. Door vlees te ontdooien in de magnetron loop je de kans dat de buitenkant al gaar wordt, terwijl de binnenkant nog bevroren is. 

Snel vlees ontdooien in een schaal met water

De beste manier om snel vlees te ontdooien is door het vlees uit de verpakking te halen en het in een ruime schaal te leggen. Vul deze schaal vervolgens met lauwwarm water en zet de schaal in de gootsteen. Zet de kraan nu op een koude stand en zet hem heel minimaal aan, zodat hij gaat druppelen. 

Doordat het water druppelt blijft de temperatuur constant, maar kan het vlees wel blijven ontdooien in het lauwwarme water. Door het druppelen blijft het water in beweging, waardoor bacteriën niet kunnen groeien. 

Laat het vlees in de schaal met water liggen totdat het volledig is ontdooid. Afhankelijk van het soort vlees duurt het ontdooiproces ongeveer 20 minuten (kipfilet of worst) tot een uur (grotere stukken vlees).

Let op! Bereid het vlees direct na het ontdooien en voorkom dat het langer dan 4 uur in de schaal met lauwwarm water ligt.

Vlees bevroren klaarmaken

In sommige gevallen hoef je vlees niet per se van tevoren te ontdooien. Dit staat dan meestal op de verpakking vermeld.

Wanneer je gepaneerde producten uit de diepvries haalt, zoals schnitzel of krokante kipburgers, kan de paneerlaag loslaten wanneer je snel wilt ontdooien. Deze producten kun je dan ook prima direct vanuit de diepvries bereiden. Zowel in de oven, de koekenpan of bijvoorbeeld de airfryer

Vegetarisch vlees (vleesvervangers) ontdooien

Vleesvervangers kun je op dezelfde manier ontdooien als vlees. Gepaneerde vleesvervangers hoeven niet per se van tevoren te worden ontdooid en kunnen direct worden bereid. 

Zo, nu weet je in ieder geval wat je kunt doen als je vergeten bent om je vlees te ontdooien. Toch kun je dit het beste proberen te voorkomen en je vlees 24 uur van tevoren uit je vriezer halen.

Door een goede weekplanning te maken, weet je precies wanneer je welk vlees nodig hebt en is snel vlees ontdooien niet nodig. Zet dus al, zodra je de planning maakt, een herinnering in je telefoon. Zo maak je de kans op voedselvergiftiging niet alleen het kleinst, maar met een dergelijke planning ga je ook voedselverspilling tegen. En dat is weer beter voor zowel het milieu als voor je portemonnee.

Meer handige kooktips

Vond je dit handig om te weten en ben je op zoek naar meer praktische kooktips? Dan vind je deze artikelen vast ook leuk om te lezen:

Daarnaast kun je op deze website veel lekkere stamppotrecepten vinden. Eet smakelijk!

Advertentie
10 lekkere boerenkool recepten

10 lekkere boerenkool recepten

Boerenkool is niet alleen erg gezond (hallo superfood!) maar ook nog eens erg lekker én veelzijdig. Dit zijn de lekkerste…
Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken om te zorgen dat hij perfect gaar en smaakvol is? Check deze blog voor het antwoord…
Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Ben jij ook altijd in de war wanneer het gaat om inhoudsmaten voor recepten? Op Stamppot Maandag vind je nu…