Hutspot van gele wortel

Een stamppot hoeft niet altijd "normaal eten" te zijn. In dit recept zie je hoe leuk je kan variëren met stamppot.

Stap 1
Maak een courtbouillon door de selderij, ui en gele wortel in grove stukken te snijden en met de peterselie, laurier, dille en wat zout in een pan met 1 liter water toe doen. Laat dit circa 15 minuten heel zachtjes koken.


Stap 2
Plet de peperkorrels en voeg deze met de wijn toe. Laat dit nog 10 minuten tegen de kook aan staan en zeef de bouillon vervolgens.


Stap 3
Kook voor de hutspot de aardappel en wortelbrunoise gaar in water met zout. Doe hier de kokosmelk bij en breng op smaak met zout en peper.

Breng de courtbouillon aan de kook en doe de kreeft er, met de kop eerst, in. Een kreeft van circa 500 gram is gaar na 3 à 4 minuten koken.


Stap 4
Snijd de kreeften in tweeën door het mes in de bovenkant van het schild, op het snijpunt van het borststuk en de staart, te steken. Splijt daarna de kreeft over de lengte. Verwijder de pootjes onder de staart (bewaar ze om eventueel mee te garneren of haal het zachte vlees eruit met een kreefthaak) en verwijder voorzichtig het maag- en darmkanaal. Maak de scharen van het middendeel los. Deel de scharen in tweeën om ze makkelijker te kunnen eten.


Stap 5
Maak een tomatensambal door de uienbrunoise op middelhoog vuur te fruiten met de sambal en wat peper en nootmuskaat. Voeg de azijn en tomaten eraan toe en laat het geheel tot een dikke gebonden saus koken.


Stap 6
Meng de fijngesneden bosui door de hutspot. Schep de hutspot op het bord, leg daarop de opengesneden kreeft.

Lak met een kwast de tomatensambal over de kreeft en serveer de rest apart in een schaaltje.


Eet smakelijk!

Deel je recept met ons via #stamppotmaandag!

50 g knolselderij
40 g ui
50 g gele wortel
1/2 bosje peterselie
2 laurierblaadjes
3 takjes dille
5 liter water
1 eetlepel peperkorrels
6 dl witte wijn
600 g kruimige aardappel
400 g gele-wortelbrunoise
40 gram kokosmelk
4 stuks Canadese kreeft van 500-600 g
mespuntje sambal
nootmuskaat
2 eetlepels azijn
2 tomaten in brunoise
1 bosje bosui, fijngesneden
zout en versgemalen peper