hutspot van gele wortel-stamppot-maandag

Hutspot van gele wortel met kreeft

Wanneer je het woord hutspot hoort, denk je waarschijnlijk aan de bekende oranje stamppot met worst. Maar je kunt natuurlijk ook lekker gaan variëren. Bijvoorbeeld met gele wortel en kreeft.  De gele wortel is licht zoet van smaak en heeft een mooie fris-gele kleur. De kreeft geeft deze stamppot een heerlijke bite. 

Hutspot van gele wortel met kreeft – Stap 1

Snijd de selderij, ui en gele wortel in grove stukken en doe deze met de peterselie, laurier, dille en wat zout in een ruime pan.  Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook. Laat deze ‘court-bouillon‘ circa 15 minuten zachtjes koken.

Stap 2

Plet de peperkorrels en voeg deze samen met de wijn toe aan de bouillon. Laat dit nog 10 minuten tegen de kook aan opstaan. Zeef vervolgens de bouillon. 

Stap 3

Kook voor de hutspot de aardappels en wortelbrunoise gaar in water met zout. Stamp de hutspot met een stamppotstamper tot een smeuïg geheel. Voeg de kokosmelk toe om de hutspot nog smeuïger te maken. 

Stap 4

Breng de (gezeefde) courtbouillon aan de kook en doe de kreeft erin. Zorg ervoor dat de kreeft met de kop naar beneden in de bouillon wordt gedaan. Een kreeft van circa 500 gram is na 3 à 4 minuten koken gaar. 

Stap 5

Snijd de kreeften in tweeën door het mes in de bovenkant van het schild, op het snijpunt van het borststuk en de staart, te steken. Splijt daarna de kreeft over de lengte. Verwijder de pootjes onder de staart (bewaar ze om eventueel mee te garneren of haal het zachte vlees eruit met een kreefthaak) en verwijder voorzichtig het maag- en darmkanaal. Maak de scharen van het middendeel los. Deel de scharen in tweeën om ze makkelijker te kunnen eten.

Stap 6

Maak een tomatensambal door de uien-brunoise op middelhoog vuur te fruiten met de sambal en wat peper en nootmuskaat. Voeg de azijn en tomaten eraan toe en laat het geheel tot een dikke gebonden saus koken.

Stap 7

Meng de fijngesneden bosui door de hutspot van gele wortel. Schep de hutspot op het bord en leg daarop de opengesneden kreeft. Lak met een kwast de tomatensambal over de kreeft en serveer de rest apart in een schaaltje. Eet smakelijk!

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie voor de herfst en de winter.  

Recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

50 g knolselderij
40 g ui
50 g gele wortel
1/2 bosje peterselie
2 laurierblaadjes
3 takjes dille
5 liter water
1 el peperkorrels
6 dl witte wijn
600 g kruimige aardappel
400 g gele-wortelbrunoise
40 ml kokosmelk
4 stuks Canadese kreeft van 500-600 g
mespuntje sambal
nootmuskaat
2 el azijn
2 tomaten in brunoise
1 bosje bosui, fijngesneden
zout en versgemalen peper