hutspot van gele wortel-stamppot-maandag

Gele wortel recept: hutspot met kreeft

Wanneer je het woord hutspot hoort, denk je waarschijnlijk aan de bekende oranje stamppot met worst. Maar je kunt natuurlijk ook lekker gaan variëren. Bijvoorbeeld met gele wortel en kreeft. De gele wortel is licht zoet van smaak en heeft een mooie fris-gele kleur. De kreeft geeft deze stamppot een heerlijke bite. 

Gele wortel

Gele wortel, ook wel bekend als gele peen of gele wortel, is een variëteit van de wortelgroente die, zoals de naam al aangeeft, een mooie gele kleur heeft in plaats van de traditionele oranje kleur. Het is een voedzame groente met een zoete en milde smaak.

Gele wortels zijn rijk aan vezels, vitamine A, vitamine C en verschillende antioxidanten. Ze bieden vergelijkbare gezondheidsvoordelen als de oranje wortels, waaronder een verbeterde ooggezondheid, een gezonde huid en ondersteuning van het immuunsysteem.

Je kunt gele wortels op dezelfde manier bereiden als oranje wortels. Ze kunnen rauw worden gegeten in salades, geraspt worden voor coleslaw of geroosterd, gestoomd, gekookt of in soepen en stoofschotels worden verwerkt. En ze zijn natuurlijk ook lekker in een stamppot!

Kreeft

Deze hutspot is al bijzonder vanwege de gele wortel, maar wordt nog specialer door de toevoeging van kreeft.

Kreeft is een zeedier dat bekend staat om zijn smakelijke en delicate vlees. Het behoort tot de familie van de schaaldieren en wordt beschouwd als een luxe en hoogwaardige delicatesse in de gastronomie.

Kreeftvlees is wit en sappig, met een zoete en licht zilte smaak. Het kan op verschillende manieren worden bereid, zoals gekookt, gegrild, gestoomd of in stoofschotels en pasta’s. Kreeft wordt vaak geserveerd met boter of sauzen zoals knoflookboter, citroenboter of aioli om de smaak te verbeteren.

Naast zijn heerlijke smaak, bevat kreeft ook voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Het is een goede bron van magnesium, zink, fosfor en vitamine B12.

Gele wortel recept: hutspot met kreeft

Lijkt het je leuk om deze feestelijke stamppot eens op tafel te zetten? Volg de onderstaande stappen om het recept klaar te maken. 

Stap 1

Snijd de selderij, ui en gele wortel in grove stukken en doe deze met de peterselie, laurier, dille en wat zout in een ruime pan.  Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook. Laat deze ‘court-bouillon‘ circa 15 minuten zachtjes koken.

Stap 2

Plet de peperkorrels en voeg deze samen met de wijn toe aan de bouillon. Laat dit nog 10 minuten tegen de kook aan opstaan. Zeef vervolgens de bouillon. 

Stap 3

Kook voor de hutspot de aardappels en wortelbrunoise gaar in water met zout. Stamp de hutspot met een stamppotstamper tot een smeuïg geheel. Voeg de kokosmelk toe om de hutspot nog smeuïger te maken. 

Stap 4

Breng de (gezeefde) courtbouillon aan de kook en doe de kreeft erin. Zorg ervoor dat de kreeft met de kop naar beneden in de bouillon wordt gedaan. Een kreeft van circa 500 gram is na 3 à 4 minuten koken gaar. 

Stap 5

Snijd de kreeften in tweeën door het mes in de bovenkant van het schild, op het snijpunt van het borststuk en de staart, te steken. Splijt daarna de kreeft over de lengte. Verwijder de pootjes onder de staart (bewaar ze om eventueel mee te garneren of haal het zachte vlees eruit met een kreefthaak) en verwijder voorzichtig het maag- en darmkanaal. Maak de scharen van het middendeel los. Deel de scharen in tweeën om ze makkelijker te kunnen eten.

Heb je nog nooit kreeft gesneden? In de onderstaande video zie je hoe het moet:

Stap 6

Maak een tomatensambal door de uien-brunoise op middelhoog vuur te fruiten met de sambal en wat peper en nootmuskaat. Voeg de azijn en tomaten eraan toe en laat het geheel tot een dikke gebonden saus koken.

Stap 7

Meng de fijngesneden bosui door de hutspot van gele wortel. Schep de hutspot op het bord en leg daarop de opengesneden kreeft. Lak met een kwast de tomatensambal over de kreeft en serveer de rest apart in een schaaltje.

Eet smakelijk!

Hoe vond je deze stamppot? Lekker hè! Als je vaker stamppot wilt eten, dan zit je helemaal goed op deze website! Dit zijn een paar andere smakelijke stamppotten die net even anders zijn:

Kijk op deze pagina voor al onze lekker stamppotrecepten. 

Heb je zelf een recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

600 g kruimige aardappel
400 g gele-wortelbrunoise
4 stuks Canadese kreeft van 500-600 g
50 g knolselderij
40 g ui
50 g gele wortel
1/2 bosje peterselie
2 laurierblaadjes
3 takjes dille
5 liter water
1 el peperkorrels
6 dl witte wijn
40 ml kokosmelk
2 el azijn
2 tomaten in brunoise
1 bosje bosui, fijngesneden
mespuntje sambal
nootmuskaat
zout en versgemalen peper