Peultjes stamppot met boomstammetjes

Peultjes stamppot met boomstammetjes

Zin in Hollandse kost met een lente-achtige twist? Probeer dan eens deze heerlijke peulstjes stamppot met boomstammetjes en wortel. Ook erg lekker voor kinderen!

Peultjes

Peultjes worden ook wel sugar snaps genoemd. Deze groente heeft een knapperige textuur en een milde, zoete smaak. Peultjes zijn een goede bron van voedingsvezels, vitamine C, vitamine K, vitamine A en foliumzuur. Ze bevatten ook mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium. Ze zijn dus niet alleen lekker, maar ook erg gezond!

Wat betreft bereiding kunnen peultjes op verschillende manieren worden gebruikt. Ze kunnen rauw worden gegeten als knapperige snack of worden toegevoegd aan salades voor extra textuur en smaak. Peultjes kunnen ook kort worden gekookt, gestoomd, geroerbakt of gegrild worden. Een veelzijdige groente, die ook lekker smaakt in stamppot. 

Boomstammetjes

Boomstammetjes, ook wel bekend als gehaktrollades of gehaktstaven, zijn erg populair in de Nederlandse keuken. Ze bestaan uit een vulling van gekruid gehakt, omhuld met een laagje paneermeel of broodkruimels, en worden meestal gebakken of gefrituurd.

Boomstammetjes worden vaak gemaakt van gemengd gehakt, dat kan bestaan uit varkensvlees, rundvlees of een combinatie van beide. Het gehakt wordt op smaak gebracht met kruiden en specerijen, zoals zout, peper, paprikapoeder, knoflookpoeder en ui. Hierdoor krijgen de boomstammetjes hun karakteristieke smaak.

De naam “boomstammetjes” is afgeleid van de vorm van de gehaktrollades, die lijken op kleine boomstammen. Het is een populaire en smakelijke vleesbereiding die veel mensen aanspreekt, van jong tot oud.

Recept peultjes stamppot met boomstammetjes

Wil je deze peultjes stamppot proeven? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel. 

Stap 1

Verhit in een braadpan 2 eetlepels boter, margarine of olie en bak de boomstammetjes volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en goudbruin.

Stap 2

Vul een ruime pan met water, voeg de aardappelen en wortels toe en breng aan de kook. Kook ze gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking van de aardappelen.

Stap 3

Haal de puntjes van de peultjes, snijd ze in schuine repen en kook ze in kokend water in 4-5 minuten knapperig gaar.

Stap 4

Giet het kookwater van de aardappelen en worteltjes af, voeg de melk en de rest van de boter toe en breng opnieuw aan de kook.

Stap 5

Stamp de aardappelen en de wortels grof door elkaar en schep de peultjes erdoor. Serveer de lentestamppot met de boomstammetjes. Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Eet je liever geen vlees? Dan kun je de boomstammetjes vervangen door vegetarische boomstammetjes. Kun je ze in de winkel niet vinden? Dan kun je uiteraard ook heel eenvoudig zelf vegetarische boomstammetjes maken. Ben je veganistisch? Vervang dan ook de boter en de melk door een plantaardige variant. 

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Wil je vaker stamppot eten? Dan zit je goed op deze website! Probeer ook eens een van deze recepten die perfect zijn voor een zonnige lentedag:

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie

Heb je zelf een lekker recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1 zak kruimige kookaardappelen (800 g)
2 zakken worteltjes geschrapt (a 300 g)
1 schaaltje peultjes (200 g)
1 schaal boomstammetjes (vlees 4 stuks)
4 el boter of margarine
150 ml melk