istock-stamppot chinese kool-Stamppot-maandag

Stamppot Chinese kool met gemarineerde krabbetjes

Stamppot Chinese kool met gemarineerde krabbetjes is een heerlijk stamppotrecept als je een keer iets anders wilt dan de Hollandse stamppot.

Chinese kool

Chinese kool komt, hoe kan het anders, van oorsprong uit het noorden van China. Maar tegenwoordig wordt de heerlijkste Chinese kool gewoon in de Hollandse kassen geteeld. Kenmerkend voor Chinese kool is dat deze bladgroente, net als paksoi, de uitgesproken koolsmaak mist.

De groente bestaat uit een lichtgekleurde, langwerpige krop die zo groot is als een stevige kropsla of bladkool. Chinese kool bevat maar weinig calorieën en juist veel vitaminen zoals vitamine A, B2, B6, B11, C en K. De ideale groente voor jouw maaltijd dus!

Recept stamppot Chinese kool

Deze Chinese kool stamppot met gemarineerde krabbetjes is niet moeilijk te maken staat in ongeveer 45 minuten op tafel. 

Let op! Dit recept bevat een marinade die een dag van tevoren klaargemaakt dient te worden. Dit is stap 1 en 2 van het recept. 

Stap 1

Maak een marinade door in een keukenmachine 1 el bruine basterdsuiker, 1 tl venkelzaad, 2 el tomatenketchup, 2 tenen knoflook, 3 el zoute sojasaus, 3 el zonnebloemolie en 1 rode peper fijngesneden (alleen vruchtvlees, zonder zaadjes en zaadlijsten) te malen.

Stap 2

Rasp 2 cm verse gember en voeg deze toe aan de marinade. Meng de marinade met 1½ kg krabbetjes en laat ze een nachtje marineren.

Stap 3

Verwarm de oven voor op 200 °C en verdeel de krabbetjes over een ruime braadslede. Braad ze ca. 40 min. in de oven.

Stap 4

Schil en kook 1½ kg kruimige aardappels gaar. 

Stap 5

Snijd 1 Chinese kool in repen. Giet de aardappels af en vang het kookvocht op. Doe de kool bij de aardappels en stamp tot een smeuïg geheel. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het wat smeuïger te maken.

Breng op smaak met peper, zout en kerriepoeder en serveer de stamppot Chinese kool met de geroosterde krabbetjes. Leng eventueel de overige marinade (jus) iets aan met water en serveer bij de stamppot.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Eet je liever geen krabbetjes? Dan kun je deze vervangen door bijvoorbeeld vegan garnalen (wij hebben nog geen vegan of vegetarische krab kunnen ontdekken). Op de website van Veggie Garden vind je veel vegetarische alternatieven voor vlees en vis. 

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Hou je van kool en wil je stamppotten maken met verschillende koolsoorten? Kijk dan ook eens naar deze lekkere recepten:

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie. Recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1 el bruine basterdsuiker
1 tl venkelzaad
2 el tomatenketchup
2 tenen knoflook
3 el zoute sojasaus
3 el zonnebloemolie
1 rode peper
2 cm verse gember
1½ kg krabbetjes
1½ kg kruimige aardappels
1 Chinese kool
peper
zout
kerriepoeder