stamppot romaine sla met brie en walnoten - recept

Stamppot romaine sla met brie en walnoten

Deze vegetarische stamppot romaine sla is een lekkere en frisse stamppot voor een warme zomerdag. De verschillende ingrediënten zorgen voor een verrassend lekkere combinatie. En wie geen dierlijke producten eet, kan de brie heel eenvoudig vervangen door vegan brie of camembert. 

Romaine sla

Romaine sla heeft veel verschillende namen en staat ook wel bekend als romana sla, romaanse sla en romeinse sla. Deze frisse slavariant is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en heeft een knapperige textuur en een milde, nootachtige smaak. 

Romana sla is een uitstekende bron van voedingsstoffen, zoals vitamine A, vitamine K, foliumzuur en vitamine C, en het bevat ook antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het verminderen van het risico op chronische ziekten.

De sla wordt vooral gebruikt voor salades en sandwiches, maar is ook heel erg lekker in een stamppot.

Recept stamppot romaine sla met brie en walnoten

Heb zin om deze lekkere stamppot met romana sla te maken? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een handomdraai op tafel.

Stap 1

Snijd de Romaanse sla in dunne reepjes, was de sla en laat uitlekken. Pel het knoflookteentje en hak fijn. Pel ook de ui en snipper deze fijn. 

Stap 2

Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook en ui.

Stap 3

Snijd de brie in blokjes. Rooster de walnoten in een droge koekenpan. Kook ondertussen in kokend water met zout de snijbonen beetgaar.

Stap 4

Schil de aardappelen en kook ze gaar in een laagje water met zout. Giet ze af en stamp ze fijn. Meng de boter en de melk erdoor.

Stap 5

Schep de sla, snijbonen, ui, knoflook, brie en walnoten door de stamppot Romaanse Sla en maak op smaak met zout en peper. Eet smakelijk!

Liever veganistisch?

Eet je liever geen dierlijke producten? Laat dan de boter achterwege en vervang de melk door wat kookvocht. De brie kun je vervangen door bijvoorbeeld vegan brie of camembert

Meer inspiratie voor zomerse stamppotrecepten

Ja, stamppot in de zomer is ook erg lekker! Deze stamppotrecepten zijn niet te zwaar en smaken ontzettend goed tijdens een warme zomerdag:

 

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie.

Heb je zelf een lekker stamppotrecept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

4 kroppen mini romana sla
500 g aardappelen
200 g voorgesneden snijbonen
1 ui
1 knoflookteentje
100 g brie
30 g boter
50 g walnoten
1 dl melk
olijfolie
zout en versgemalen peper