Zuurkoolschotel met gehakt en appel

Deze zuurkoolschotel met gehakt en appel heeft dankzij de appel een lekker frisse bite. De jachtsaus maakt het geheel lekker smeuïg.

Zuurkool

Zuurkool is een erg populaire groente die vooral veel in Nederland en Duitsland wordt gegeten. De groente is het hele jaar door verkrijgbaar, het is namelijk niet seizoensgebonden. Zuurkool is gemaakt van fijngesneden witte kool die is gefermenteerd door melkzuurbacteriën. Tijdens het fermentatieproces worden de suikers in de kool omgezet in melkzuur, waardoor de kool zuurder wordt en een kenmerkende smaak krijgt. 

Zuurkool is ook nog eens erg gezond! Het bevat onder andere veel vitamine C, vitamine B, zink, ijzer én calcium. Daarnaast bevat de groente probiotica en dat is weer goed voor je spijsvertering.

Zuurkool is een erg populaire groente voor stamppot en je kunt er veel verschillende varianten mee maken. In deze zuurkoolschotel combineren we de groente met gehakt en appel. Door de verschillende smaken krijg je een ware smaakexplosie. Het geheel wordt nog smeuïger als je er aan het einde wat jachtsaus overheen schenkt. 

Jachtsaus

Jachtsaus, ook wel bekend als jagersaus, is een rijke, romige saus die traditioneel wordt geserveerd bij wildgerechten, zoals hertenbiefstuk of wild zwijn. De saus wordt meestal gemaakt met ui, champignons, spek en bouillon, en wordt vaak gekruid met tijm en/of rozemarijn. Sommige recepten voegen ook rode wijn of room toe om de smaak en textuur te versterken.

Voor dit gerecht gebruiken we jachtsaus uit een pakje, maar je kunt het natuurlijk ook zelf maken, dan is het nog lekkerder. Volg dit recept als je de jachtsaus zelf wilt maken.

Recept zuurkoolschotel met gehakt en appel

Deze zuurkoolschotel met gehakt en appel is een lekker stevig gerecht voor een donkere winteravond. Volg de onderstaande stappen om dit smakelijke recept klaar te maken.

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappels en kook ze in ruim water met een snufje zout in 20 minuten gaar. Giet af en stamp met de melk en een eetlepel vloeibare margarine tot een smeuïge puree.

Stap 2

Pel de uien en de knoflook en hak fijn. Fruit aan in een eetlepel margarine. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Doe de paprikapoeder en de tomatenpuree erbij en laat dit even meebakken.

Stap 3

Kook de zuurkool in ruim kokend water gedurende 10 minuten en laat de zuurkool goed uitlekken. Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in plakken. Bak even kort aan in een eetlepel margarine.

Stap 4

Vet een ovenschaal in en verdeel een derde van de puree over de bodem. Schep hier de helft van het gehaktmengsel op, dan de helft van de zuurkool en de helft van de appels. Herhaal dit nog een keer en sluit af met een laag puree.

Stap 5

Strooi wat paneermeel over de bovenkant en knijp er hier een daar een beetje margarine op. Zet de jachtschotel in de oven gedurende 20 minuten.

Stap 6

Maak ondertussen de saus klaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Serveer de zuurkoolschotel op borden, maak kuiltjes en schenk daarin de jachtsaus.

Eet smakelijk!

Eet vaker zuurkool

Wil je vaker zuurkool eten? Maak dan ook een van deze gerechten klaar:

Kijk op deze pagina voor al onze lekkere stamppotrecepten.

Heb je zelf ook een lekker recept gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1 kg kruimige aardappels
100 ml melk
2 uien
2 teentjes knoflook
400 g rundergehakt
4 el vloeibare margarine
1 el paprikapoeder
1 klein blikje tomatenpuree
500 g zuurkool
2 appels (goudrenetten)
paneermeel
1 zakje Knorr Jachtsaus