Zuurkoolstamppot met kabeljauw

Stamppot zuurkool met kabeljauw: een heerlijke combinatie

Stamppot zuurkool met kabeljauw is een heerlijke combinatie en een lekkere frisse zachte stamppot die iedereen zal smaken. Samen met de kruiden peterselie, dragon, dille en bieslook ontstaat er een gerecht om je vinger bij af te likken.

Zuurkool

Zuurkool is het hele jaar door verkrijgbaar en wordt vooral veel in Nederland en Duitsland gegeten. De groente is gemaakt van fijngesneden witte kool die is gefermenteerd door melkzuurbacteriën. Tijdens het fermentatieproces worden de suikers in de kool omgezet in melkzuur, waardoor de kool zuurder wordt en het de bekende zuurkoolsmaak krijgt. 

In zuurkool zit veel vitamine C, vitamine B, zink, ijzer én calcium. Ook bevat de groente probiotica en dat is weer goed voor je spijsvertering. Zuurkool is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond. 

Kabeljauw

Net als zuurkool is ook kabeljauw gezond. Kabeljauw is een uitstekende bron van eiwitten, die belangrijk zijn voor de opbouw en het behoud van spieren en andere weefsels in het lichaam. Daarnaast is kabeljauw een goede bron van omega-3 vetzuren, die belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart, de hersenen en de ogen. Bovendien bevat kabeljauw ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine D, vitamine B12 en selenium.

Kabeljauw kan, net als veel andere vissoorten, worden blootgesteld aan zware metalen zoals kwik. Daarom is verstandig om te kiezen voor wilde kabeljauw uit duurzame visserijen en niet meer dan twee porties per week te eten.

Zuurkool met kabeljauw

Kabeljauw en zuurkool vormen samen een heerlijke combinatie. De lichte, milde smaak van de kabeljauw vult de rijke, zure smaak van de zuurkool aan. Als je daar ook nog eens de kruiden de kruiden peterselie, dragon, dille en bieslook aan toevoegd, krijg je een heerlijk gerecht. 

Recept stamppot zuurkool met kabeljauw

Wil je deze lekkere zachte stamppot zelf eens proeven? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in no time op tafel. 

Stap 1

Klop 80 gram boter luchtig en dit meng met de mosterd, kruiden, kaas, panko en zout en peper tot een panade.

Stap 2

Kook de zuurkool met wat wijn en laat vervolgens goed uitlekken. Schil de aardappelen en deze gaar in water met zout, stamp ze fijn en breng op smaak met wat boter, warme melk, peper en zout. Roer tot een fijne massa is en houd deze warm.

Stap 3

Bak de kabeljauw op de velkant heel kort krokant aan (hij mag niet helemaal gaar worden) en laat ze afkoelen.

Stap 4

Schep de gare zuurkool op de kabeljauw en hierbovenop de kruidenpanade. Plaats het geheel circa 8 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Stap 5

Maak op voorverwarmde borden een ruwe streep met de aardappelstamp. Decoreer hierop de kabeljauw, zuurkool en panade. Maak het geheel af met takjes tahooncress en decoreer met wat druppels gesmolten, gezouten boter.

Eet smakelijk!

Meer lekkere gerechten met zuurkool en kabeljauw

Smaakt deze zuurkoolstamppot met kabeljauw naar meer? Probeer dan ook eens van deze recepten:

Kijk op deze pagina voor al onze lekkere recepten. 

Heb je zelf ook een lekker (stamppot)gerecht gemaakt? Deel je recept op social media en gebruik #stamppotmaandag!

Advertentie

120 g gezouten boter
1 el mosterd
1 tl peterselie fijngesneden
1 tl dragon fijngesneden
1 tl dille fijngesneden
1 tl bieslook fijngesneden
50 gr Reypenaar geraspt
60 gr panko
400 gr zuurkool
scheutje witte wijn
400 gr aardappelen
scheutje volle melk
4 st kabeljauwfilet met vel
8 takjes tahoon cress
zout en peper