stamppot-in-de-zomer-andijvie

Stamppot in de zomer – Heerlijke zomerse stamppotrecepten

Wanneer het in de zomer warm is, hebben veel mensen minder zin in (warm) eten. Vaak eten we dan iets kleins, lichts en kouds. Bijvoorbeeld een lekkere zomerse salade. Maar wist je dat stamppot in de zomer ook ontzettend lekker kan zijn? Er zijn genoeg luchtige variaties te bedenken, die zelfs in de zomer heerlijk smaken!

Minder eetlust bij zomers weer

De meest waarschijnlijke verklaring van een verminderde eetlust bij warm weer is dat je lichaam minder energie nodig heeft om je lichaamstemperatuur op peil te huiden. Ook houden veel mensen bij hoge temperaturen vocht vast, wat voor een opgeblazen gevoel kan zorgen. Door dit gevoel heb je minder zin in eten.

Normaal gesproken kost het je lijf behoorlijk wat energie om eiwitten te verbranden. Maar omdat je lichaam in de zomer minder om nieuwe energie vraagt, heb je ook minder behoefte aan eiwitrijke producten zoals vlees en vis.

Zorg ook in de zomer voor voldoende voedingsstoffen

Als je gewoon gezond bent is het geen probleem om een dag of een paar dagen wat minder te eten. De gemiddelde Nederlander eet namelijk eerder te veel dan te weinig. Krijg je wel honger? Eet dan wat groente of fruit. Dit is licht verteerbaar en hiermee krijg je direct een groot deel van de benodigde voedingsstoffen binnen.

Heb je al snel last van een verminderde eetlust of is het een langere periode goed warm? Zorg er dan voor dat je voldoende koolhydraten (ong. 80 gram per maaltijd), eiwitten (ong. 80-120 gram per maaltijd) en vetten (ong. 90-120 gram per maaltijd) binnenkrijgt. Onze zomer-stamppotrecepten kunnen je hierbij helpen.

Drink voldoende water

Dit is waarschijnlijk een open deur. Maar zo belangrijk! Veel mensen drinken nog altijd veel te weinig water op een dag. Het advies is om ongeveer 30 ml water per kilo lichaamsgewicht te drinken. Dit komt neer op gemiddeld 1,5 tot 2,5 liter per dag.

Lukt je dit niet omdat je alleen water maar saai vindt? Voeg dan verse ingredi├źnten aan je water toe zoals munt, komkommer, citroen of sinaasappel.

Ook kun je warme kruidenthee of thee met verse gember of munt drinken om aan de juiste hoeveelheid water te komen.

Uiteraard mag je af en toe genieten van een lekker biertje of wijntje. Maar aangezien alcohol vocht afdrijft en je daardoor dus n├│g meer water moet drinken, is het aan te raden om dit met echt warme dagen met mate te doen.

Stamppot in de zomer: recepten

Hieronder vind je vier recepten van heerlijke zomerse stamppotten.

Andijvie zomerstamppot 

stamppot-in-de-zomer-andijvie

Dit recept met andijvie en zoete aardappel is een perfecte stamppot voor in de zomer. De zoete aardappel, knapperige paprika en zongedroogde tomaatjes geven het stamppotje een fijne zomerse touch.

Italiaanse spinazie stamppot 

stamppot-in-de-zomer-italiaans

Veel Hollanders zijn dol op stamppot. Boerenkool-, zuurkool- en andijviestamp zijn onze winterfavorieten. Maar deze Italiaanse spinaziestamppot smaakt vooral heerlijk in de zomer!

Sla-erwten stamppot met zalm

stamppot-in-de-zomer-zalm

Een heerlijk fris en licht recept voor een stamppot in de zomer. Bovendien heb je met dit zomerse recept meteen je portie vette vis binnen voor de komende week. Zeker het proberen waard dus!

Stamppot met gebakken vis

stamppot-in-de-zomer-gebakken-vis

Zin in een stamppot met een Aziatisch tintje? Probeer dan eens deze lekkere en pittige oosterse stamppot. Met paksoi, kokosmelk en een kruidenmix van vis.

Meer inspiratie voor stamppot in de zomer

Op de website va Stamppot Maandag vind je nog veel meer zomerse stamppotrecepten. Wil je liever een fysiek kookboek in je keuken hebben liggen? Dan raden wij het boek ‘Vier seizoenen stamppot’ van Werner Drent aan. Onder andere te bestellen via Bol.com.

Heb jij zelf een heerlijk recept voor een stamppot in de zomer? Deel hem dan met ons via social media of stuur een e-mail naar stamppotmaandag@gmail.com.

Nog een fijne zomer!

Leidens ontzet 2022: 3 dagen feest in Leiden

Op 3 oktober vindt jaarlijks het ÔÇśLeidens ontzetÔÇÖ plaats. Op deze dag wordt de bevrijding van de stad Leiden op…
8 budgettips om zo goedkoop mogelijk te koken

8 budgettips om zo goedkoop mogelijk te koken

De nieuwspaginaÔÇÖs staan de laatste tijd vol met schrijnende verhalen van mensen die het hoofd niet meer boven water kunnen…
Stamppot met spelletjes: 8 toffe spellentips

Stamppot met spelletjes: 8 toffe spellentips

Stamppot Maandag is jaren geleden ontstaan doordat wij, Arthur en Jan Wijbe, wekelijks op maandagavond met elkaar stamppot aten. Steeds…