Stamppot hutspot met beenham

Stamppot hutspot met beenham

Een typisch oer-hollandse maaltijd. Waar je na een koude winterse dag met smart naar verlangt. Stamppot hutspot met beenham is een feestmaal!

Hutspot

Hutspot is een traditioneel Nederlands gerecht dat bestaat uit gestampte aardappelen, wortelen en uien. Het gerecht heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de zestiende eeuw, toen het werd geassocieerd met het Beleg van Leiden in 1574, een belangrijke gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis.

De naam hutspot komt van het Franse woord “hachis”, wat “gehakt” betekent, wat verwijst naar het feit dat de aardappelen, wortelen en uien worden gestampt of gehakt tot een puree.

Hutspot wordt traditioneel geserveerd met een kuiltje jus in het midden en een rookworst of een stukje vlees erbij. Het gerecht wordt vaak gegeten op koude dagen en wordt beschouwd als een echte Nederlandse klassieker. Maar je kunt hutspot natuurlijk op verschillende manieren klaarmaken, zoals dit fijne recept voor stamppot hutspot met beenham. 

Recept stamppot hutspot met beenham

Wil jij deze lekkere oer-hollandse maaltijd op tafel zetten? Volg de onderstaande stappen voor een feestmaal.

Stap 1

Verwarm de elektrische oven voor op 200 graden celsius. Meng de knoflook met mosterd, 1 eetlepel Italiaanse kruiden, wat zout en peper en 1 eetlepel olijfolie. Wrijf de beenham hiermee in. Snijd 1 ui in ringen en snipper de rest van de uien.

Stap 2

Meng de gesnipperde uien met de wortel, aardappels, 1 eetlepel Italiaanse kruiden, wat zout, peper en 2 eetlepels olijfolie. Leg de beenham ertussen.

Stap 3

Rooster de groenten en beenham in 40-45 minuten lichtbruin en gaar in de oven. Bak in een koekenpan met de resterende olie de uiringen bruin.

Stap 4

Houd de beenham warm onder aluminiumfolie. Stamp de aardappels en groente in de braadslede tot een grove stamppot. Schep de hutspot in warme kleine ovenschaaltjes of diepe borden en verdeel de plakken ham, uiringen en resterende kruiden erover.

Eet smakelijk!

Variaties

Je kunt de beenham vervangen met andere vleessoorten of vleesvervangers. Zo is hutspot met hamblokjes ook erg lekker. Of maak een sappige rookworst klaar bij de hutspot. De vegetarische varianten zijn ook heel smakelijk!

Meer hutspot

Hou je van hutspot en wil je weten hoe je dit op een andere manier klaar kunt maken? Dit zijn een paar andere lekkere recepten voor hutspot.

Kijk op deze pagina voor al onze (stamppot)recpten.

Heb je zelf ook een lekker recept gemaakt? Deel je recept op social media en gebruik #stamppotmaandag!

Advertentie

500 g beenham
1 teenknoflook
1 el mosterd
1 bakje verse Italiaanse kruiden
1 kg aardappels
5 el olijfolie
500 g uien
500 g winterwortel
150 ml melk
zout en peper naar smaak