Zoete aardappelstamppot met zalm

Zoete aardappelstamppot met zalm, kool, pinda en taugé

Voor deze stamppot worden geen kruimige, maar zoete aardappelen gebruikt. Deze knolgroente, ook wel bataat genoemd, komt oorspronkelijk uit Mexico en kan allerlei vormen en kleuren aannemen. In Nederland kennen we de lichtgele, oranje en purperrode variant. Vanwege de zoete en ietwat kruidige smaak zijn zoete aardappelen bij uitstek geschikt in gerechten met een beetje pit. Je kunt ze koken, bakken, stoven, roosteren én ze dus ook pureren tot stamppot.

Exotisch: een stamppotje van zoete aardappel en groene kool met zalm, pinda’s en gember. Verassend anders!

Stap 1
Schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook in water met zout in 15 minuten gaar.


Stap 2
Verhit ondertussen de helft van de olie in een koekenpan. Bestrooi de zalm met peper en eventueel zout en bak 5 minuten op middelhoog vuur. Keer halverwege. Neem uit de pan en laat afgedekt op een bord 10 minuten rusten.


Stap 3
Schil en rasp ondertussen de gember, snijd de knoflook fijn en had de pinda’s grof. Verhit de rest van de olie in een hapjespan en fruit de gember 2 minuten Voeg de knoflook en kool toe en roerbak 5 minuten. Voeg 50 ml water toe en roerbak nog 5 minuten Schep de taugé erdoor en neem van het vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.


Stap 4
Giet de aardappelen af, stamp met de pureestamper tot puree en schep het groene-koolmengsel erdoor. Breek de zalm in stukken en verdeel over de stamppot. Garneer met de pinda’s. Lekker met partjes limoen.


Eet smakelijk!

Deel je recept met ons via #stamppotmaandag!

1 kg zoete aardappel
2 el olijfolie
300 g zalm
3 cm verse gember
2 tenen knoflook
80 g gezouten pinda's
800 g groene kool met prei en peen
100 g taugé
pureestamper