Leiden viert feest met haring en hutspot!

Woon jij in Leiden? Dan heb je vandaag geluk en ben je vrij. Sterker nog, dan vier je feest! Al sinds de 16e eeuw wordt op 3 oktober namelijk het Leidens Ontzet, ofwel Leids Ontzet, herdacht. Traditioneel hangt dan de geur van haring, vers wit brood en hutspot in de lucht.

Het Beleg van Leiden

Tijdens het Leids Ontzet wordt het einde van de Spaanse belegering herdacht. De stad koos tijdens de Tachtigjarige Oorlog de kant van prins Willem van Oranje. De Spanjaarden lieten dit niet zomaar gebeuren en sloten de stad in 1573 hermetisch af met als doel de inwoners uit te hongeren en zo tot overgave te dwingen. Duizenden mensen zijn uiteindelijk gestorven. Pas nadat omliggende landerijen onder water werden gezet, waardoor de boten van de geuzen naar de stadspoorten konden varen, kon de stad bevrijd worden. De uiteindelijke bevrijding gebeurde op 3 oktober 1574.

Wist je dat de Universiteit van Leiden een cadeau was als dank voor het heldhaftige verzet dat de stad tijdens het beleg bood?

Waarom haring en hutspot?

Doordat de geuzen aanvielen en het stijgende water, vluchtende Spanjaarden in paniek. De Leidenaren weten echter nog van niets.

De jonge Leidenaar, Cornelis Joppenszoon besluit op onderzoek uit te gaan. Nabij de Lammenschans ontdekt hij in een verlaten legerkamp een ketel met hutspot. Deze werd gemaakt van pastinaak, uien, wortelen en vlees. Nu noemen we dit hutspot.

De inwoners hadden tijdens het beleg enorm honger geleden en werden na de bevrijding getrakteerd op haring en wittebrood door de geuzen.

Jaarlijks wordt er door de 3 october Vereeniging nog steeds witebrood, haring en stamppot uitgedeeld.

Vandaag eten we stamppot hutspot!

Met het Leids Ontzet in ons achterhoofd kunnen we natuurlijk niet anders dan vandaag stamppot hutspot maken. Deze stamppot met wortel zet je in een handomdraai op tafel. Het recept is voor 4 personen en je hebt niet veel ingrediënten nodig.

Inhoudsmaten voor recepten: een handig overzicht

Inhoudsmaten voor recepten: een handig overzicht

In kookboeken en op kookwebsites worden vaak verschillende inhoudsmaten voor recepten gebruikt om de juiste hoeveelheden aan te duiden. Zo…
Stamppot in de zomer - Heerlijke zomerse stamppotrecepten

Stamppot in de zomer - Heerlijke zomerse stamppotrecepten

Wanneer het in de zomer warm is, hebben veel mensen minder zin in (warm) eten. Vaak eten we dan iets…
Statiegeld: nu ook op kleine plastic flesjes

Statiegeld: nu ook op kleine plastic flesjes

We starten deze eerste maandag van juli met fijn nieuws op het gebied van duurzaamheid. Sinds afgelopen donderdag, 1 juli…