Leiden viert feest met haring en hutspot!

Woon jij in Leiden? Dan heb je vandaag geluk en ben je vrij. Sterker nog, dan vier je feest! Al sinds de 16e eeuw wordt op 3 oktober namelijk het Leidens Ontzet, ofwel Leids Ontzet, herdacht. Traditioneel hangt dan de geur van haring, vers wit brood en hutspot in de lucht.

Het Beleg van Leiden

Tijdens het Leids Ontzet wordt het einde van de Spaanse belegering herdacht. De stad koos tijdens de Tachtigjarige Oorlog de kant van prins Willem van Oranje. De Spanjaarden lieten dit niet zomaar gebeuren en sloten de stad in 1573 hermetisch af met als doel de inwoners uit te hongeren en zo tot overgave te dwingen. Duizenden mensen zijn uiteindelijk gestorven. Pas nadat omliggende landerijen onder water werden gezet, waardoor de boten van de geuzen naar de stadspoorten konden varen, kon de stad bevrijd worden. De uiteindelijke bevrijding gebeurde op 3 oktober 1574.

Wist je dat de Universiteit van Leiden een cadeau was als dank voor het heldhaftige verzet dat de stad tijdens het beleg bood?

Waarom haring en hutspot?

Doordat de geuzen aanvielen en het stijgende water, vluchtende Spanjaarden in paniek. De Leidenaren weten echter nog van niets.

De jonge Leidenaar, Cornelis Joppenszoon besluit op onderzoek uit te gaan. Nabij de Lammenschans ontdekt hij in een verlaten legerkamp een ketel met hutspot. Deze werd gemaakt van pastinaak, uien, wortelen en vlees. Nu noemen we dit hutspot.

De inwoners hadden tijdens het beleg enorm honger geleden en werden na de bevrijding getrakteerd op haring en wittebrood door de geuzen.

Jaarlijks wordt er door de 3 october Vereeniging nog steeds witebrood, haring en stamppot uitgedeeld.

Vandaag eten we stamppot hutspot!

Met het Leids Ontzet in ons achterhoofd kunnen we natuurlijk niet anders dan vandaag stamppot hutspot maken. Deze stamppot met wortel zet je in een handomdraai op tafel. Het recept is voor 4 personen en je hebt niet veel ingrediënten nodig.

WK Stampen

WK Stampen

We willen jullie als liefhebbers van koken en stamppotten graag wijzen op het WK snert- en stamppotkoken 2017! Op vrijdag…
De stamppot van El Salvador

De stamppot van El Salvador

In deze rubriek lichten we steeds een traditioneel gerecht van een ander land wat wij bezocht hebben uit. Deze keer…
Waarom eten we stamppot in de winter

Waarom eten we stamppot in de winter

De afgelopen week is de temperatuur regelmatig onder nul geweest en het koude weer houdt nog wel even aan! Fijn…